Duhovne priče
Typography

Profesor je započeo sat uzevši u ruku čašu punu vode. Podigao ju je uvis tako da su je svi mogli vidjeti i upitao: «Što mislite, koliko je teška ova čaša?» «50 g ... 100 g ... 125 g ...» nagađali su studenti. «Istina je, ustvari, da ni ja sam ne znam. I dok je ne izvažemo, ne možemo biti sigurni» rekao je profesor. «Ali ja sam vas htio nešto drugo pitati. Što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu, recimo, nekoliko minuta?» «Ništa!» odgovoriše studenti.

casa vode

«Dobro. A što će se dogoditi ako držim ovako podignutu čašu cijeli jedan sat?» ponovo zapita profesor.«Počet će vas boljeti ruka» brzo odgovori jedan student.
«Točno. A sada, što će se dogoditi ako je držim ovako cijeli jedan dan?» «Ruka će vas početi jako boljeti, a od takvoga napora će vam se možda ukočiti i mišići pa je čak moguće da vam se ruka paralizira. I veoma vjerojatno ćete morati hitno otići liječniku.»«Vrlo dobro» nastavio je smireno profesor.

«A dok se sve to događa, što mislite je li se promijenila težina čaše?» «Ne!» odgovoriše svi u glas. «Pa što je onda uzrok boli u ruci i grčenju mišića?!» Studenti se nađoše zbunjeni, situacija im je već sličila na zagonetku i svi zdušno počeše tražiti odgovor.

«Što trebam napraviti da bih se oslobodio bola i tereta u ovoj situaciji?», nastavi profesor.«PUSTITE ČAŠU!» čuo se odjednom odgovor iz dvorane.

«Daaaa, to je to! To je odgovor!
 
Pustite čašu!» - poskočio je profesor. «To isto se događa i s vašim problemima u životu i s vašim teškim mislima. Misliti o njima nekoliko minuta normalna je stvar, i u tome nema ništa neispravno ili pogrješno. Ali ako ih zadržavate u vašem umu neko duže vrijeme, osjetit ćete BOL.

A ako to radite veoma dugo, previše dugo – osjetit ćete se paralizirano, tj. ne ćete biti u stanju raditi bilo što drugo.

Veoma je važno razmišljati o određenim događajima ili doživljajima u vašim životima i izvoditi zaključke iz njih, no još je važnije znati kako osloboditi um od tih problema na kraju svakog dana.

Bez obzira u kakvoj se situaciji našli, pustite čašu na kraju svakog dana.»

Nepoznati autor