Europa
Typography

angelaNjemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu objavljenom na internet stranici Ureda njemačke vlade govori o tome kako je došlo do održavanja konferencije pod nazivom „Promjena kroz susrete“. Kaže da se u BiH još puno toga mora učiniti.

Izjavila je da je ideja njene vlade bila da okupi predstavnike zapadnog Balkana u Berlinu kako bi se pokazalo kako se od situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni s drugima".
"Zemljama Balkana smo obećali europsku perspektivu, stojimo iza toga. Razmak koji su napravile Slovenija i Hrvatska ne mora biti mjera za ostale.

Od njima samima ovisi kada će pristupiti EU. Već sada imamo različitu ljestvicu. Sa Srbijom i Crnom Gorom smo započeli pregovore, Makedonija i Albanija imaju status kandidata, a BiH i Kosovo rade na tome da ga dobiju. Od svake od ovih zemalja se traži da ispuni uvjete za to, da se provedu strukturne reforme, pravna država, suzbije korupcija, da se uvedu transparentne strukture.

Što se brže to provede, to će zemlje prije postati članice EMerkelova je uvjerena da je Europa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva" kazala je Angela Merkel.

Na pitanje koje su pouke izvukle Njemačka i EU iz rata na Balkanu, a koje bi se mogle primijeniti na aktualne svjetske krize, njemačka kancelarka je kazala kako su vidjeli da za sve treba vremena.

"Imamo snage na Kosovu i policijsku misiju EU. Ne smijemo te zemlje prerano prepustiti same sebi. Ponekad, i pored našeg prisustva u tim zemljama, napredak se odvija puževim korakom, pogledajte samo Bosnu i Hercegovinu. Nakon izbora na jesen moramo se pobirnuti da se politički proces tamo nastavi. U BiH ima još puno posla. Jako je bitna i integracija zemalja u regiji. Zato smo i pozvali premijere i ministre da bi poboljšali suradnju među svojim zemljama. Njihovi građani žele prometnu infrastrukturu, kako bi lakše i brže putovali iz jedne u drugu zemlju.

To će ojačati zajedništvo nekada zaraćenih zemalja i naroda. Samo susretima je moguće ostvariti promjene. To smo doživjeli u Europi za vrijeme Hladnog rata i to načelo možemo primijeniti i danas na sve regije svijeta".
U priopćenju njemačke vlade kaže se i da je današnja konferencija u Kancelarskoj službi nastavak samita u Dubrovniku, na kojem je Angela Merkel sudjelovala u srpnju.

"Cilj inicijative je da se ojača euopska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za gospodarski i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regiji", navodi se u priopćenju njemačke vlade.

Izvor:
http://dnevnik.ba/novosti/bih/jedni-s-drugima-ne-vi%C5%A1e-jedni-protiv-drugih