G. Dubica
Typography

zupni zbor gornja dubicaU župi Gornja Dubica, kao i u drugim župama naše Bosne voli se pjesma, voli se zapjevati jer uz pjesmu i život je lakši i barem se na tren zaborave problemi koji čovjeka tište. Pjevalo se i pjeva se ovdje i u radosti i u žalosti. Najljepše riječi ljubavi prema ovome kraju, Bogu i Crkvi, izrečene su kroz pjesmu.

Tako riječi jedne pjesme kažu: Zemljo moja, u srcu te nosim. Posavino draga, s tobom se ponosim. Nigdje nema mise ni posijela, to što ona ima, Amerika nema.“ Ako je istina to što je sv. Augustin rekao da tko pjeva dva puta moli onda se naša župna zajednica može podičiti.

Počeci zbora sežu u 2003. godinu. Naime dolaskom fra Ivana Opačka za župnog vikara u Gornju Dubicu, započele su redovite probe. Zbor je brojio od 5 do 10 pjevača. Dolaskom fra Velimira na župu 2009 godine, zbor je rastao i narastao do 35 članova a nadamo se da tu nije kraj. Zbor je mješovit i ponosimo se time i različite je starosne dobi. Zbor njeguje pučko i zborno višeglasno pjevanje, ali voli i moderniji zvuk i melos. Pjeva na misnom slavlju svake nedjelje i blagdana, a probe ima jednom tjedno. Probe se održavaju na svim mjestima ( Gornja Dubica, Vojskova, Osječak i Zorice).

Što se tiče svirača župnog zbora tu je, ako možemo tako reći na prvom mjestu Bono Jelušić na orguljama i za njega vrijedi ona kao i za vino: Što je starije to je bolje“. Na gitari je Ivica Jazvić. Oni su od početka zbora tu i hvala im. No na mlađima svijet ostaje. Oni su budućnost, ali i sadašnjost. Prije godinu dana zboru su se priključili i Tadijan Andačić, učenik 4 razreda osnove škole, koji već sada svojim talentom plijeni. On svira na orguljama. Tu su i dvije gitariskinje; Tadijanova sestra Katarina i Josipa Andačić. Pa u malom zboru sviraju i pjevaju Valentina Zečević, (gitara)  te Manuela Andrijanić, klavir. Za ovu prigodu priključio nam se  na bubnjevima i Mirko Samardžić.

U župi imamo i mali dječji zbor koji broji 30 članova. I njih ćemo večeras čuti.  Martin Luther King jednom reče: “Ako jedan čovjek sanja, to je samo san. Ako više ljudi sanjaju isti san, to postaje stvarnost”. Tko nema hrabrosti sanjati, nema snage ni djelovati. Sanjamo večeras svi zajedno! Ugodno večer i druženje iz pjesmu i meditaciju!

Preuzeto sa župne stranice