G. Dubica
Typography

Župa Gornja Dubica u Bosanskoj Posavini proslavila je zaštitnika župe sv. Josipa, po lijepom i sunčanom vremenu. U župnoj crkvi okupilo se oko 400 vjernika iz župe i susjednih župa. Euharistijskom slavlju predsjedao je provincijal Bosne Srebrene fra Lovro gavran u koncelebraciji sa četrnaest svećenika i redovnika. Liturgijsko slavlje animirao je župni zbor iz župe Gornja Dubica.

patron zpe gornja dubica16

Župa je proslavila i spomendan na prvu svetu misu koja se slavila na ruševinama stare porušene crkve 1996. godine u Gornjoj Dubici, što je ujedno bila i prva sv. misa u ovome kraju i šire i znak povratka vjernika općenito u ovaj Odžački kraj. Sve je uobičajeno pozdravio župnik fra Velimir Bavrka, izrazivši radost proslave ovoga jubileja važnoga za ovaj kraj.

Provincijal fra Lovro u svojoj propovijedi naglasio je važnost svetosti u kršćanskome životu. Svetost dolazi od Boga poput svjetlosti koja se reflektira prema čovjeku naglasivši „Svetac postaje biti jedno s Bogom koji se nikada ne nameće čovjeku na silu.
 
Stoga je Bog dao čovjeku slobodu da mu služi u ljubavi. Sveci su poput ogledala koji Božju svjetlost usmjeruju prema čovjeku, vjerniku. To su veliki sveci, i mi ne zapažamo njih toliko koliko djela Božja koja zrače iz njih.
 
On kao ogledalo našu molitvu usmjeruje ka Bogu. Po primjeru svetaca Bog nam upućuje svoju riječ. Mi tu riječ čujemo, sebe korigiramo da bi primili milost po zagovoru našega sveca. Njih častimo jer su oni posebna slika Boga u svijetu.
 
Dok častimo svece, Bog ne pada u sjenu, kako misle protestantske kršćanske Zajednice“ rekao je provincijal i nastavio „Josip sluša Božju riječ koju mu prenosi anđeo i vrši Božju volju. Njegova šutljiva vjera govori puno više od riječi. Djelima je pokazao da želi služiti Bogu. Josip ne gleda da riješi svoje probleme, već kako da ugodi Isusu i Mariji. Trebamo nasljedovati Josipove vrline i kvalitete.
 
Ljudi se u svemu žele isticati, ali u dobroti, poniznosti, pravednosti ne žele se isticati. Zašto mi radimo, da li da samo dobro pojedemo ili radimo da drugima koristimo. Josip zna zašto radi. Nema duhovne koristi od onoga rada koji se čini samo radi sebe. Treba raditi za drugoga, a od toga smo čini mi se još daleko“ završio je provincijal svoju propovijed.
 
Župa Gornja Dubica danas broji oko 640 obitelji u kojima živi blizu 1530 vjernika. Veći broj vjernika živi izvan župe u drugim zemljama u inozemstvu nego u samoj župi.

No, treba istaći činjenici da uglavnom ovaj narod u Bos. Posavini izumire, po prilično se iseljava čemu doprinosi više faktora i činjenica. Po nekim iskazima, što ih umre, otiđe u inozemstvo godišnje Bosanska Posavina gubi oko 400 vjernika.

Nad ovom činjenicom morali bi se malo više svi skupa zamisliti političari i Crkva i neke zaključke ipak iz svega ovoga izvući. Ostaje nada i uzdanje u Božju providnost.

Ivan Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali k. Odžaka.{jathumbnail off}