Garevac
Typography

Marija Bistrica - U subotu 8. listopada 2016.g. vjernici Vrhbosanske i Banjolučke biskupije kao i našeg Doborskog dekanata, a među njima i 20 Garevljana hodočastili su po jedanaesti put u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu kao sinovi i kćeri  svoga naroda.

Kako je ranije kardinal Puljić izrazio poziv svećenicima i vjernicima da će se, i usprkos skromnim mogućnostima, i činjenici da su mnogi bez stalnog zaposlenja i niskim mirovinskim primanjima, uz dobru volju i katoličku vjeru naći način da bude vjernika iz svake župe koji će se odazvati i hodočastiti u ovo nama drago Svetište tako je i bilo.

Po veoma lijepom i sunčanom jesenjem danu veliki broj hodočasnika se prije sv. Mise ispovjedio i obavio osobni zavjet i osobnu pobožnost jer kako je istako kardinal Puljić ovim se hodočašćem može zadobiti Božje milosrđe kroz ispovijed i pokorničko hodočašće.

U 11 sati počela je Sveta misa na otvorenom na kojoj je sudjelovao veliki broj svećenika, bogoslova i redovnica a Svetu misu je predvodio Kardinal Vinko Puljić u kojoj je sudjelovalo gotovo 20.000 vjernika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja koji su ovaj dan došli u Mariju Bistricu. Samo je iz Beča došlo šest autobusa. Ovaj susret, pod Marijinim okriljem, je rijetka prigoda da se susretnu naši prognani vjernici i oni koji su ostali na svojim ognjištima. Brojni naši vjernici koji žive u Hrvatskoj, gdje su našli svoj novi dom, a korijenom su iz naših župa, rado dođu kako bi kod Gospe-posrednice susreta, susreli svoje rođake, nekadašnje susjede i prijatelje. Blagoslovljen je susret u radosti kada nas Majka Marija okuplja. Napomenut ćemo da je iz Bosanske Posavine za vrijeme rata otišlo 150.000 ljudi, dok se samo 15.000 vratilo na to napaćeno tlo.

Ovaj susret, pod Marijinim okriljem, je rijetka prigoda da se susretnu naši prognani vjernici i oni koji su ostali na svojim ognjištima. Brojni naši vjernici koji žive u Hrvatskoj, gdje su našli svoj novi dom, a korijenom su iz naših župa, rado dođu kako bi kod Gospe-posrednice susreta, susreli svoje rođake, nekadašnje susjede i prijatelje. Blagoslovljen je susret u radosti kada nas Majka Marija okuplja.

Kardinal Puljić je u svojoj nadahnutoj propovijedi kazao kako ovakav blagoslovljen i drag susret  s našom Nebeskom Majkom u molitvi i pokori stvori među nama uvijek divan prizor pouzdanja.

Također je kardinal Vinko Puljić, govorio o odgovornosti koju katolici imaju u borbi za svoja prava te kazao kako je nezainteresiranost nova bezbožnost, i da najvažniji katehete u obitelji nisu svećenici već sami roditelji.

U 14.30 sati se zajednički molio križni put, koji se završio u crkvi pozdravom čudotvornom Gospinom liku.

garevljani marija bistrica 1

Već je ustaljena praksa da Garevljani koji žive u blizini Marije Bisrtice dolaze na ovo hodočašće i donose hranu i piće. Tako su i ove godine okupilo njih 40-setak a ne umorni Ivo Kovač s obitelji, Hrga gril iz Sesveta uz Željka i Mariju Zelić  ponovo organizirali "garevačku siniju" na Mariji Bistrici i ne dozvoljavaju da se i jedan Garevljanin odavde vrati gladan i žedan.

I ove godine je Ružica Stanušić Tončina pomagala oko pripreme sinije a donijela je i salatu i ajvar dok su Garevljani donijeli kolače. Također su ovu siniju i novčano pomogli donatori: Pero Bajić „Šicko“, Nikola Gagulić i Marko Marić.

Dakle, i ovaj put se pokazalo da nas svuda ima koji cijenimo i volimo naše običaje, a sviralo se i kolo i čula izvorna pjesma. Čak su i prijatelji Ivo Kovač i Pero-Baja Zelić zajedno zapjevali što u Garevcu vjerujem nikada nisu učinili. U veselo Garevačko društvo priključili su se i vjernici iz Domaljevca.

Ovaj put je bio ugodan, ne previše naporan i sigurno Bogu mio kažu naši hodočasnici te se nadaju da će iduće godine dvanaesti  po redu odaziv na hodočašće biti još veći, bogatiji i plodonosniji.

MARIJA BISTRICA, SVETIŠTE JEDINSTVA VJERE I NARODA

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke
Najpoznatije hrvatsko Marjansko svetište Marija Bistrica, smješteno je 40 km sjeveroistočno  od glavnog hrvatskog grada Zagreba, na sjevernom gorskom krilu Medvednica, vjekovima je središnje mjesto u vjerničkom životu hrvatskoga naroda. Ono što je Francuzima Lourdes, Portugalcima Fatima, Talijanima Loreto, Poljacima Čenstohova, Austrijancima Mariazell, Hrvatima je živopisna Marija Bistrica.

U Mariju Bistricu hodočasti se već 320 godina. Svake godine okupi se do 500.000 vjernika na pedesetak stalnih hodočašća koja traju od Bijele nedjelje početkom travnja do Zahvalnice krajem listopada.

Podsjetimo se da su hrvatski  biskupi su 1971. godine  proglasili  svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici  NACIONALNIM PROŠTENIŠTEM ČITAVOG HRVATSKOG NARODA. Zbog toga, lijepo bi bilo kada bi svaki Hrvat-katolik  iz svih krajeva svijeta gdje su ih različiti  životni putovi odveli, bar jednom u životu hodočastio u to drago Marijansko svetište.

Za GIP piše Mišo Perak{jathumbnail off}garevljani marija bistrica 2