Garevac
Typography

Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga uz župnikovu suglasnost organizirala je u petak, 2. rujna. 2016. u 18,30 sati u župnoj crkvi Marija Majka Crkve u Garevcu Koncert povodom  10 – te obljetnice svoga djelovanja u Garevcu i Bosanskoj Posavini.

Zahvaljujući suradnji s udrugom Prosoli – Sveta glazba iz Zagreba, Garevljani su imali mogućnosti doživjeti jedan međunarodni festival stare glazbe – VRHBOSNA FESTIVAL.

koncert ok

Ovaj koncert je na prostore Bosanske Posavine donio vrhunski glazbeni događaj, te umjetnost starog instrumenta lutnje i glasa uz dvije mlade umjetnice Martinu Latin Kolega i Emu Stein.
UDRUGA PROSOLI – SVETA GLAZBA Vrhbosna festivalom je još davne 2008. godine odškrinula vrata Bosne i Hercegovine kojoj je, zbog njezine začudnosti i zbog njezinih velikana, željela podariti začudnost ne bilo koje glazbe nego, baš zbog njezine posebnosti, glazbu glazbenih velikana prošlosti.

U Garevcu se u programu  „VEDRO ILI OBLAČNO“ predstavila glazba Johna Dowlanda (1563. – 1626.), engleskog renesansnog skladatelja, lutnjista i pjevača koji je u povijesti glazbe ostavio svoj trag sa sjetnim pjesmama poput Come, heavy sleep, Come again, Flow my tears, I saw my Lady weepe i In darkness let me dwell. Njegova instrumentalna glazba doživjela je veliki preporod od kada se ranu glazbu u drugoj polovici 20. stoljeća počelo interpretirati na autentičan način i od tada njegovu glazbu lutnjisti i klasični gitaristi kontinuirano stavljaju na svoj repertoar.

Sopranistica Martina Latin Kolega i lutnjistica Ema Stein poslije niza godina očaranih skladbama engleskog Orfeja Dowlanda odlučile su u Garevcu pripremiti koncertni program posvećen njegovim spektakularnim remek djelima za lutnju. Intiman i intenzivan program sastojao se od Dowlandovih kromatskih maštanja.

koncert ok1

Martina Latin Kolega solo pjevanje maturirala je u klasi prof. Kristine Beck–Kukavčić  2007. godine. Magistrirala je 2012. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Mire Zidarić-Orešković. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inozemstvu: Surađuje sa renesansnim ansamblom „Marco Polo“, vrsnim vihuelistom Igorom Parom, sa producentom i organizatorom na području rane glazbe Alojzijem Prosolijem, te je  surađivala sa renomiranom orguljašicom Ljerkom Očić.

Dobitnica je nagrada na Natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa.  Sudjelovala je na brojnim seminarima uvazenih pedagoga i umjetnika: Gerhard i Annemarie Zeller, Marvin Keenze, Olga Šober, Cornelius Witthoeffta, Philip Pickett, primadona Dunja Vejzović, Giorgio Surian. Polazila je ljetnu glazbenu školu „Mirula“ u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko, te sudjelovala na seminaru Alexander Tehnike Geórgie Dias, pjevačice, skladateljice i instruktorice Alexander tehnike iz Nizozemske.

Za GIP piše Mišo Perak
Fotografije Dijana Kovač