Garevac
Typography

U subotu  09. Travnja 2016. godine na inicijativu i u organizaciji UDiVDR-a HVO, podružnice Modriča, obilježena je obljetnica osnutka 105. brigade HVO Modriča u Garevcu. U 10.00 sati upriličeno je polaganje vijenaca, paljenje svijeća i odavanje počasti svim poginulim braniteljima.

"Bili smo vojnici!" Domaljevac 1994.

Također je na dostojanstven način odana počast i položeno cvijeće na Mezarju u Modriči poginulim Bošnjacima, a upaljene su svijeće i položeno cvijeće uz odanu počast na katoličkim grobljima poginulim Hrvatima.

Vijence su položile braniteljske udruge 105. brigade na čelu sa ratnim zapovjednikom Perom Stanićem, braniteljske udruge,101.,102.,103.,104..106. brigade HVO, ministar branitelja u vladi županije posavske-Marijan Kopić u pratnji predstavnika krovnih braniteljskih udruga i predsjednika skupštine ŽP, te predstavnici HDZ-BIH i općinskih odbor.

U 11.00 sati u prepunoj župnoj crkvi Marija Majka Crkve u Garevcu služena je sveta misa za poginule branitelje uz dojmljivu propovijed vlč. Ante Perića u koncelebraciji vlč. Ljube kapelana iz Odžaka. Nakon mise upriličen je domjenak u prostorijama garevačkog doma,na kome su pored Posavskih branitelja bili predstavnici političkih stranaka te brojni mještani povratnici.

U ime organizatora i branitelja skupu se obratio Mato Marić koji je na početku pozdravio sve branitelje i goste, podsjetio na ratni put brigade,na poginule i ranjene, te na kraju zahvalio svim prisutnim i onim koji su na bilo koji način pomogli ovu organizaciju.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja, spomena i zahvale za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje pripadnike 105.HVO Modričke brigade proteklo je mirno i dostojanstveno s nadom da će se iz godine u godinu nastaviti istim sadržajem .

Mato Marić

dan sjecanja 2016

14a