Garevac
Typography

Susret s Isusom - najljepši je početak dana! U užurbanoj predbožićnoj atmosferi uličnog i trgovačkog blještavila u javnosti se malo govori o duhovnoj dimenziji priprave za Božić.

Malo tko u medijima svraća pozornost da se kroz različite oblike pobožnosti vjernici pripremaju početkom crkvene godine u predbožićno vrijeme za Kristov dolazak. Iako se u posljednje vrijeme rjeđe prakticira, još mnogi vjernici u adventu imaju dane posta i odricanja od konzumiranja određene vrste hrane. Kako je nekoć nemrs bio u sve radne dane adventa, ovisno o običajima među vjernicima još se zadržala i ta praksa. Kvatre odnosno prosni dani u adventu i dalje se u brojnim obiteljima poštuju.pocetak adventa 900

Na fotografiji je adventski ugođaj u župi Garevac!

Posebna pobožnost gaji se kroz mise zornice u svim župama naše ravne Posavine. To su mise koje se slave u adventu u ranim jutarnjim satima u svitanje dana. Najčešće se slave u šest sati ujutro. Te mise imaju i pokornički značaj, jer vjernici moraju ustati rano da se stigne u crkvu i četverotjednoj pobožnosti odriču se sna.
U većini župa diljem BiH kao i Hrvatske za vrijeme zornica crkve su ispunjene.

Tako je i s većim dijelom Posavskih župa. Mise zornice posjećuje otprilike prosječni broj vjernika koji redovito pohađaju nedjeljne mise. Misa se ni po čemu ne razlikuje od nedjeljne.

Komentirajući dolazak svojih župljana na zornice, garevački župnik ističe da je zadovolajn odzivom vjernika i da na mise zornice dolazi u prosjeku polovica vjernika koliko dođe na redovitu nedjeljnu misu. Većina onih koji krenu na zornice idu kroz sva četiri adventska tjedna.

To je na neki način duhovna obnova naše župe. Zornice su jako posjećene u našoj župi i vjernicima je stalo do njih, za ovaj portal je kazao garevački župnik. Mnogi se u to vrijeme ispovjede, a bude puno i pričesti tijekom adventa.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak