Garevac
Typography

Blagdan sv. Ilije, poznatiji pod nazivom „Ilina“ još je od starih vremena u Garevcu je bio od posebnog značenja. Bio je to „blagdan nad blagdanima“ i „svetac nad svecima“, a vjera se prenosila generacijama na znakovit način uz simboliku vatre i popratnih običaja stoga nas raduje i činjenica da čak i najmlađi Garevljani znaju kada se slavi blagdan Sv. Ilije ili "Ilina".

Tako smo i ove godine u petak 20. srpnja proslaviti blagdan Sv. Ilije „Ilinu“. Dan kada svi putovi Garevljane u Garevac vode.

vjernici misa

Tradicionalno se sv. misa služi na groblju i slavi Boga moleći za zagovor sv. Ilije. Sveti Ilija, kao zaštitnik naše Župe, privlači ne samo vjernike koji žive u Garevcu, nego iz svih drugih krajeva i država – Hrvatske, Austrije, Njemačke, Švicarske pa čak i iz daleke Kanade i tu se okupi nekoliko stotina raseljenih Garevljana koji su dođu na svoja ognjišta da s našim starim i iznemoglim povratnicima proslave svetu misu i svojom dobrotom i obzirnošću budu blagoslov za druge, za one koji trpe, koji su sami, koji u svojoj neutješnoj samoći traže bliska čovjeka, veliko milostivo srce i ispruženu ruku.

Uz veliki broj Garevljana i njihovih gostiju ovaj puta su na euharistijskom slavlju sudjelovali dopredsjednik RS-a Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš te naš Petar Gagulić i naša nevjesta gospođa Ana Andrić ministrica kulture i športa Županije Posavske.

Prije početka sv. Mise garevačko zvono je pozvalo vjernike da se približe kapelici i oltaru, a onda se po prvi puta za ovaj blagdan čula i garevačka himna.

Poslije velikog broja domaćih sinova, te svećenika vrhbosanske nadbiskupije, svećenika franjevačkog reda i biskupa Vlade Košića ovaj put nam je na svetu Misu koja je služena na groblju Sv. Ilije u Garevcu u 11.00 sati došao nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je uz koncelebraciju župnika Filipa, vlč. Pave Brajinović, Garevačkih sinova Marka i Ante Perić, Fabijana Stanušić i tajnika Sarajevske nadbiskupije vlč. Štefana Marković te vlč. Andrej Lukanović župnik iz Bijeljine i umirovljeni svećenik Anto Trgovčević predvodio svetu euharistiju i propovijedao okupljenim vjernicima.

kardinal ilina 1024

Kardinal Puljić je u svojoj Misnoj besjedi govorio o liku Sv. Ilije, zaštitnika zemlje Bosne i onoga komu se ovo selo u Bosanskoj Posavini nekoć zavjetovalo. Na osobit način istaknuo je Ilijinu žrtvu koju je podnio uslijed tadašnje nepovoljne „političke klime“ i kraljice Izebele koja mu je radila o glavi zbog čega je morao bježati. „Nije ništa neobično da čovjek klone duhom, da se razočara, da počne sumnjati. Pa i sam je Isus nešto slično doživio na križu s kojega vapi: 'Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio'… No Bog nikada ne ostavlja onoga koji se u Njega uzda. Iliji kaže: 'Ustani, jedi jer je pred tobom dalek put'… Sv. Pavao Filipljanima veli: 'Sve mogu u onomu koji me jača'“, naglasio je između ostaloga kardinal te ukazao na činjenicu da čovjek živi ispunjenim životom samo onda kada se „vrati i izvrši svoje poslanje“. U tom duhu ohrabrio je nazočne vjernike da uslijed aktualnih društveno-političkih previranja ostanu stameni u vjeri i računaju s Bogom.

Originalnu propovijed kardinala možete poslušati ovdje dole niže.

 

Bila je ovo velika čast i ponos Garevljanima da po tko zna koji puta ugostimo velikog propovjednika i božjeg slugu kardinala Vinka Puljić, stoga i ove godine očekujemo nekoliko stotina raseljenih Garevljana da dođu na svoja ognjišta da s našim starim i iznemoglim povratnicima proslavimo svetu misu i svojom dobrotom i obzirnošću budemo blagoslov za druge, za one koji trpe, koji su sami, koji u svojoj neutješnoj samoći traže bliska čovjeka, veliko milostivo srce i ispruženu ruku.

Na kraju svete Mise župnik Filip se zahvalio vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću za predvođenje ove svete euharistije te pozvao Lucijana Kovač kojega je vrhbosanski nadbiskup kao četvrto dijete obitelji Brune i Dijane Kovač krstio u Garevačkoj župnoj kapelici za Božić 2003. godine da mu preda na dar portret koji je za ovu zgodu izradio umjetnik Marko Barišić iz Odžaka.

kardinal misa 900

Isto tako župnik se zahvalio i visokim dužnosnicima koji su nazočili ovom misnom slavlju kao i  svim vjernicima te čestitao imendan onima koji nose ime zaštitnika Garevca i velikog broja župa u BiH.

Uz zahvalu je napomenuo i da se bliže Opći  Izbori u BiH te da je poželjno da se mještani koji posjeduju BiH osobnu iskaznicu registriraju do 24. srpnja 2018. godine kako bi ne smetano mogli dati svoj glas za predstavnike Hrvatskog puka na razini općine i republike BiH.

Bila je to i posljednja zahvala našega župnika za ovaj blagdan jer je tjedan ranije obavijestio svoje župljane da je veoma iscrpljen i da je od kardinala tražio svoje umirovljenje.
Poslije svete mise nastavilo se slavlje sa svećenicima u žunom dvoru i gostima po kućama i obiteljima!

Ostale fotografije možete pogledati klikom ovdje

Za Posavinu.org piše Mišo Perak