Garevac
Typography

Uz blagdanski ugođaj i božićne pjesme Garevljani i ove godine dočekaše Božić u veselom ozračju, posebno onih petnaestak osoba koje su redovno dolazile na mise zornice. Iako bi bilo ljepše da je vrijeme bilo malo hladnije i da su pahuljice padale po vrućim licima garevačkih mještana. No, na žalost mi na to ne možemo utjecati.

U svetoj božićnoj noći s 24. na 25. prosinca 2014. Svetu misu Polnoćku u punoj garevačkoj crkvi slavio je župnik Filip Brajinović u zajedništvu s oko 200 vjernika dok se na sam blagdan Božića na svečanom Euharistijskom slavlju okupilo nešto manje mještana. Stariji su spremali blagdanski ručak, a mlađi su malo duže odspavali pa se crkvene klupe nisu sve popunile.

Doživjeti Božić u Garevcu posebna je čast za one koji se tamo nađu. Tamo nije kao negdje drugo u svijetu, gdje sve svijetli i blista od milijuna sitnih žaruljica, toga u Garevcu nema. Tamo je samo jedno veliko svjetlo koje privlači vjernike da mu priđu.

vjernici 901

Tamo nema raznovrsnih i skupih darova koje bi darovali jedni drugima, tamo je samo jedan dar i to ono maleno DJETEŠCE koje leži s lijeve strane ulaza u Garevačku ljepoticu i pred kojim se svaki vjernik nakloni i priđe mu bliže.

Uz ljepotu okupljanja na večeri Badnje večeri, svakako je najljepše okupljanje u ponoć u župnoj crkvi na Misi polnoćki.

Već oko 23.00 sata počinju se prikupljati vjernici koji za tu zgodu dođoše u svoj Garevac. Snijega nema, ali prohladni posavski zrak ispunja im dušu i vraća osjećaje nečega lijepoga.

Pristižu automobili raznih registarskih pločica, pristižu i naši stari povratnici koji sve ovo doživljavaju na svoj poseban način. Pristižu i oni najmlađi hrabrih roditelja koji ih dovedoše tko zna iz koliko dalekog kraja da bi ovaj Božić i malog Isusa vidjeli ovdje u crkvi koja njima pripada.

Crkveno dvorište se polako puni. Veselo je. Garevljani svih starosnih dobi pružaju ruku pozdrava jedni drugima.

Za ovaj dan Garevljani su se spremali kroz četiri nedjelje došašća misama zornicama. Između druge i treće nedjelje došašća u našem dekanatu bila je i velika Božićna ispovijed.

Tako je bilo i u našoj župi u utorak 12. prosinca 2017. Lijep broj vjernika kroz ispovijed je pripravio svoju dušu za Kristov dolazak.

Ove godine četvrta nedjelja došašća bila je i Badnji dan. S obzirom da po staroj tradiciji na taj dan većina mještana peče pečenice tako je bilo i ove godine. A naš mještanin Roko Perić ispekao je pečenicu i za župnika Filipa. Hvala Roki što se sjetio našeg pastira.

S velike visine crkvenog tornja oglašavaju se zvona i pozivaju vjernike na sv. euharistiju koju je ove godine predvodio sam garevački župnik Filip Brajinović, a kojeg su dostojanstveno i s ponosom u srcu i s radošću u očima posluživali mali garevački ministranti.

vjernici 900

U veoma kratkom vremenu se napuniše klupe i popuniše mjesta za sjedenje te se u nekim dijelovima crkve i stoji. Doista lijep prizor za sve.

U crkvi pored oltara su se u visinu uzdigla dva velika božićna bora koji su i ove godine posječeni u crkvenom dvorištu, a koje okitiše vrijedni Garevljani od kojih moramo izdvojiti Dijanu Kovač i Maru-Jelu Marković koje su uložile najviše truda da bi ovogodišnji borovi izgledali najljepše do sada.

Na početku misnog slavlje, sve prisutne pozdravio je domaći župnik Filip, izrazivši zahvalu dobrome Bogu što nas je i ove godine okupio u ovolikom broju.

Uz vesele Božićne pjesme osjećala se radost u svakoj duši.

U svojoj homiliji vlč. Filip rekao je: „Jedan od najradosnijih blagdana u našem kršćanskom životu je blagdan rođenja Božjeg Sina-Božić. Bog dolazi k nama da nas zagrli i spasi. Svi znamo da je ovo noć rođenja Spasitelja, i u toj noći trebamo se prosvijetliti za cijeli život, da smo djeca svjetla, i to svjetla iz betlehemske štalice, te da tim svjetlom razbijamo tamu koja nam se svakodnevno nudi na različite načine, a najviše našim mladima putem elektronskih medija.

Upravo ova noć predstavlja dobro, a Bog koji se večeras rodio je samo dobro. Naš narod, je svjetlost rođenog Isusa primio već u 7. stoljeću, a svjetlost betlehemske štale i danas svijetli gdje god živi, djeluje i diše naš katolički narod.

Zato, dobrotu betlehemske štalice i dalje čuvajmo, njegujemo, i ono najvažnije molimo se za naš narod da ostane na ovim prostorima, da voli svoju kolijevku, da ne prodajemo svoju zemlju koja je krvlju natopljena, a posebno da ne dopustimo da nam zapad izbriše pamćenje, nego da jača svoj identitet upravo na betlehemskoj štalici.

Nigdje nije ljepše nego kod majke, a naša majke je ondje gdje smo nikli, rasli, ostali i opstali, zato svi zajedno zamolimo novorođenog kralja da štiti, čuva i bdije nad majkom hrvata u Posavini i Bosni i Hercegovini.“

Na koncu sv. mise župnik Filip, se zahvalio svima koji su i ove godine sudjelovali u organizaciji polnoćke i svih drugih događaja tijekom cijele godine.

Nakon sv. mise već je ustaljena praksa da župnik Filip, osigura oštro piće i kuhano vino za zagrijavanje onoga što će uslijediti u obiteljskim domovima.

Tako je bilo i ovaj put. Uz čestitanje i vatromet koji je organizirao Mirko Tokić „Brkičin“ pucalo se sa svih strana. Ne zna se tko puca, a tko to sve očima prati. Svijetli nebo u raznim bojama iznad Garevačke crkve. Vrlo je vesela atmosfera i sretni su svi oni koji su za ovaj veliki kršćanski blagdan došli u svoj zavičaj.

vatromet

Dugo se ostalo tu u crkvenom dvorištu, a zatim se krenulo svojim kućama gdje ih je čekala hladna pečenica, mlada prasetina pečena na ražnju, što je tradicionalno božićno jelo, koje se s koljena na koljeno nasljeđuje do današnjih dana. Garevljani, kao i većina ostalih posavskih mjesta ne žele zaboraviti ovaj stari djedovski običaj, mada žive daleko od svog kraja i u mjestima drugih običaja i kultura.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

Ostale fotografije koje je načinila Marija Tokić pogledajte u našem fotoalbumu ili klikom ovdje: