Garevac
Typography

Garevac – Iz godine u godinu i tako već više od jedne decenije okupljaju se Garevljani u oči blagdana sv. Ivana Krstitelja na „Stanušića ledini“ da bi zapalili veliku vatru uoči Ivan dana ili kako se ovdje u narodu kaže: mašala lile uči Svetog Ive.

20

Tako su se u četvrtak 23.06. 2016. godine okupili svi  pokretni Garevljani a bilo ih je oko 80 osoba na „Stanušića ledinu“  kod Garevačke pošte da sudjeluju u tradicionalnom paljenju  vatre u Garevcu poznate kao mašale uoči blagdana sv. Ive.

Pripremljena drva i vatru je i ove godine upalio najstariji mještanin Garevca Marijan Perić zvani „Baro“.

A onda su oni najmlađi svakako su to Lege počele podizati baklje ili mašale uz povike Mašala lile uoči svetog Ive. Promatrajući sa strane prisutne pojedince dale su se vidjeti i suze na licima mještana Garevca koji se prisjetiše starih i dobrih vremena.

Ovom ne svakidašnjem događaju u Garevcu ove godine se primjećuje nedostatak  Ruže i Ilije Stanušić koji redovito svake godine dođu iz daleke Kanade da posjete svoj zavičaj i tu ostanu puna tri mjeseca.
 
Također je ove godine nedostajalo pjesme, i narodnih kola ovoga kraja izvođenim na fruli,  šargiji i violini ali se druženje Garevljana razvuklo do kasno u noć.

Što nas posebno raduje to su likovi naših susjeda iz Čardaka predvođeni časnom sestrom Jozefinom i nova lica Garevljana, Mira Omazić „Franikina“, Jagustin Tokić „morski vuk“ i od nedavno povratnica Anka Jagustin-Tokić.

Stoga slobodno možemo reći da je ovaj događaj paljenja Mašale u Garevcu već postao tradicionalan kao i prija Domovinskog rata i ne krije se zadovoljstvo zbog druženja koje je upriličeno i ove noći u Garevcu.

Ostale fotografije pokledajte klikom ovdje

Za GIP piše Mišo Perak2