Garevac
Typography

Međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij PULS likovna je umjetnička manifestacija koja se ove godine prvi put održala u Garevcu, živopisnom mjestu nadomak Modriče. Simpozij PULS trajao je od 15. do 22. srpnja. Pokrovitelj ove kulturne manifestacije bilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Napretkova Otvorena kuća u Garevcu mjesto je i prostor unutar kojeg se odvijao ovaj izniman umjetnički i društveni događaj. Prema riječima umjetničkog voditelja likovnog simpozija PULS, akademskog slikara Ante Kajinića, iako ima formu likovne kolonije, ovo okupljanje umjetnika u Garevcu koncepcijski i sadržajno je likovni simpozij.

kardinal

Kajinić je 10-ak mjeseci unatrag koncepcijski osmišljavao kako organizirati simpozij ove vrste, dok je ideja da se jedna kulturna manifestacija ovog tipa održava baš u Garevcu potekla od Slavice Mijić Lukač, voditeljice projekta Otvorena kuća. Ona je odranije uključena u projekt stvaranja jednog kulturnog ambijenta i umjetničke oaze u Garevcu u čijem okrilju će se promovirati mir, dijalog, edukacija i umjetnost. U podtekstu ove ideje je želja za oživljavanjem ovog dijela Bosanske Posavine, izgradnja zajednice i obnavljanje društvenih odnosa koji su tijekom ratnih dešavanja znatno narušeni.slikar

Da nije riječ o klasičnoj likovnoj koloniji, svjedoči i to da se tijekom sedam dana Simpozija intenzivno radilo, a u vrijeme stanki raspravljalo o umjetnosti, kroz kolokvije i neformalna druženja. Bila je to dobra prigoda da se umjetnici koncentriranije i posvećenije posvete likovnoj produkciji, što je u konačnici rezultiralo respektabilnim brojem novonastalih umjetničkih radova, od slika i crteža preko skulptura i umjetničkih instalacija.

Time je na najbolji način afirmirana jedna zdrava i profesionalna likovnost. I time je ovo umjetničko okupljanje uzdignuto na jednu višu razinu gdje su svi likovno i profesionalno obrazovani, čime su umjetnička energija i sinergija došle do punog izražaja. Umjetnički voditelj PULS-a ističe da se ovim simpozijem istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i BiH.radionica

Kajiniću je posebno drago što se ova kulturna manifestacija održava u okviru i okrilju Napretka. Simpozij PULS posjetila je 18. srpnja ekipa BHT1, a 20. srpnja Otvorenu kuću u Garevcu i umjetnike posjetio je i nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić. U ugodnom razgovoru s umjetnicima i domaćinima kardinal se raspitivao o načinu nastanka umjetničkih djela na ovoj likovnoj manifestaciji, kao i o samom simpoziju.

Nakon razgovora, kardinal je pogledao do tada nastala umjetnička djela rekavši da je impresioniran onim što vidi. Umjetnici su predzadnji dan Simpozija posjetili franjevačke samostane na Plehanu i u Tolisi.

Ovaj umjetnički simpozij okupio je devet akademskih slikara i dva kipara. Sudjelovali su: Mato Andrić, Dejan Duraković, Anto Kajinić, Željko Koren, Josip Mijić, Zvonimir Perak, Marko Šošić, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković.{jathumbnail off}

Preuzeto s KT