07
Fri, Aug
1 New Articles

Grebnice
Typography

“Na granici” glasi naziv knjige Mate Špionjaka, a promocija iste upravo je na granici u tom mjestu Bosanske Posavine, podijeljenom entitetskom crtom razdvajanja (s još uvijek vidljivim tragovima rata što svjedoče s silini razaranja), okupila oko 50-ak mještana i gostiju koji nisu poštovali nevidljivu granicu, nije ih zanimala crta razgraničenja. Matina knjiga učinila je upravo suprotno - na trenutak je ujedinila razdijeljeno područje. Mjesto je posebno i po svojim mještanima, jer su tijekom Domovinskoga rata svojim životima i dijelovima svojega tijela branili ovo područje.


Prva knjiga o Grebnicama

U tim je borbama sudjelovao i Špionjak te je dva puta ranjavan.

Ni nedavne poplave nisu mimoišle Grebnice, pretvarajući mjesto u posavsko more u kojem su nestajali obnovljeni domovi.

Za svečanu promociju nije izostala pomoć prijatelja, sumještana, općine, jer, kaže Mato, sam ne bi uspio u nakani. Prva je to knjiga koju je jedan Grebničanin promovirao u Grebnicama o svojem mjestu, pa je ovaj događaj puno više od same promocije, rečeno je tijekom predstavljanja.

- Bilježio sam događaje, ne samo one u kojim sam i sam sudjelovao te ih htio na objektivan način prikazati, već sam i sakupljao građu o povijesti mjesta. Kao što su meni stari prenijeli neke istine, tako sam imao potrebu i ja ostaviti pisani trag o povijesti svoga kraja. Netko će, nadam se, nastaviti istraživanje, skromno je kazao Špionjak.

Ivica Kobaš, književnik i urednik knjige, nedavno predstavljene u posavskome mjestu Grebnice, koji je istodobno i moderator predstavljanja knjige o Grebnicama, naglasio je da je, unatoč svim stradanjima toga područja, u ovim teškim vremenima, pozitivno kada ljude uz sve probleme još zanimaju kulturna događanja.

- Potvrđuje se da je kultura moćno sredstvo u okupljanju i približavanju ljudi, i mnogo je važnija nego se nama ponekada čini.

Nažalost, kultura u našim životima danas nije zauzela ono mjesto koje joj pripada, kazao je Kobaš i istaknuo činjenicu da su Grebnice iznjedrile pet doktora znanosti (Nenad Abramović, Vera Blažanović-Veber, Anto i Pero Mijić i Đuro Tunjić).

Grebnice kroz povijest

- Priča je ovo o bolu, stradanju, ljubavi, građenju i rušenju, sirotinji i blagostanju, ratu i miru, granicama i podjelama. Knjiga pomaže da se puno toga otrgne od zaborava.

Mato se upustio u jedan ozbiljan posao prikazujući život Grebnica (školstva, graditeljstva, korparstva, sporta...) kroz vrijeme.

Ovo je prva knjiga o Grebnicama koja govori o nastanku mjesta, razvoju, burnoj povijesti te kako su teritorijalna, zemljopisna zadatost te društveno-povijesni okvir utjecali na pitomo posavsko selo i odredili u mnogome sudbinu mnogih ljudi, mještana.

Ovo je hrabar pokušaj da se osvijetle neki vrlo kompleksni događaji koji su tragični i sudbonosni za veliki dio stanovništva ovoga kraja, istaknuo je promotor knjige Ištvan Ivanović.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić