Hrvatska
Typography

 Uz poruku ‘S knjigom nisi izoliran!’ Dubrovačke knjižnice obilježile su, 23. travnja, devetu manifestaciju Noć knjige kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju i promidžbi knjige, a čija je tema ove godine bila – promjena. Bogat virtualni službeni program Knjižnice su započele s kratkim prilogom “Tri minute iz Znanstvene knjižnice” u kojem su predstavljene četiri zanimljive knjige koje su mijenjale svijet, a koje se nalaze u fundusu Spomeničke zbirke Znanstvene knjižnice Dubrovnik.

noc knjige komplet

Tako su predstavljene „Ostroška Biblija“, Machiavellijev „Vladar“,revolucionarna knjiga medicine onoga doba „Medicae artis principes“ te izuzetno djelo dubrovačkog pisca Nikole Sagrojevića o plimi i oseci. Nakon toga uslijedila je bajka “Zvjezdani dječak” Oscara Wildea koju je pripremilo kulturno društvo Aster Dubrovnik u maniri kamishibai kazališta. Zatim su drugaši Osnovne škole Marina Getaldića pročitali svoje priče koje su ih potakle da budu bolji mali ljudi u projektu „Volim knjigu“.noc knjige4

Potom je uslijedio prvi online kviz na temu “Knjige koje su promijenile svijet” u kojem su mogli sudjelovati svi koji žele, samostalno ili u grupi. Za kraj službenog programa grupa Otpisani klan izvela je malo drukčiju verziju “Himne slobodi”.

noc knjige5

Tijekom cijeloga dana Dubrovačke knjižnice su putem društvene mreže Facebook objavljivale brojne druge sadržaje poput fotografija, rubrika i video isječaka koji su upotpunili ovu po prvi put virtualnu manifestaciju.

Dubrovačke knjižnice zahvaljuju svim ljubiteljima i prijateljima knjige, suradnicima i vjernim pratiocima koji su pomogli da i ova Noć knjige u virtualnom svijetu prođe uspješno.

Dubrovačke knjižnice