Hrvatska
Typography

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković primili su odvojeno u srijedu u Zagrebu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske s kojim su razgovarali o stanju u susjednoj zemlji, njezinim euroatlantskim perspektivama i gospodarskim projektima, a posjet je popraćen i kritikama druga dva člana predsjedništva BiH.

Priredio: Pejo Gašparević

Na sastanku predsjednika Milanovića i Dodika razgovaralo se o stanju u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, navodi se u tekstu priopćenja s Pantovčaka.

milanovic dodik 900

"Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda", stoji u tekstu priopćenja.

"Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi", navodi se.

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos, dodaje se iz Ureda predsjednika.

Plenković i Dodik o gospodarskoj suradnji i potpori RH europskom putu BiH

Premijer Plenković razgovarao je u Banskim dvorima s Dodikom o prometnom povezivanju Hrvatske i BiH s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica, priopćeno je iz premijerova ureda.

plenkovic dodik

Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države, navodi se.

Plenković je istaknuo važnost povratka prognanih Hrvata kao i zaštite njihove imovine.

Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Tijekom radnog sastanka razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija, dodaje se u tekstu priopćenja.

 

milanovic dodikAgencijsko izvješće
16. rujna 2020.