Kornica
Typography

KORNICA-Na sjeveru BiH, na samoj granici s RH, u malenom i živopisnom selu Kornica, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i poduzeća Zorg-In d.o.o održano je svečano otvorenje projekta Iuvenes Fructus, kao odgovor na veliki broj odlazaka mladih iz BiH i čak 67 % mladih koji u BiH traže posao.

kornica jezero 900

Projekt ima za cilj educirati ih te raditi na njihovom osnaživanju u poljoprivredi(voćarstvu). Tijekom godinu dana njih 20 zajedno će učiti, raditi, steći radne navike i na kraju programa imati priliku biti izabrani za pet najboljih polaznika koji će dobiti poticaj za pokretanje vlastitog biznisa.
                
Pomoći mladima za budućnost

Prezentacija projekta u prostorijama škole Kornica svečano je otvorio prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i poručio-Vjerujte u projekte i aktivnosti Centra te svojom otvorenošću budite „produžena ruka“ u što kvalitetnoj edukaciji i obrazovanju svim mladih na području BiH.

prof dr simo marsic

Nazočnim se obratila i Renata Vrdoljak, zamjenica ravnatelja koja je predstavila povijest Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Naglasila je da se projekt odnosi na mlade koji dolaze iz mjesta koja su opustošena za vrijeme rata i koja su još uvijek u fazi povratka i obnove.

Lušo i OPG Zorg-Inn

U emotivnom govoru Petar Lušo, direktor poduzeća Zorg- In d.o.o,(zapravo alfa i omega povratka na to posavsko područje) pozdravio je sve mlade, brojne svećenike koji su dolaskom u Kornicu potvrdili svoju potporu vrijednom hvale projektu, te ostale goste.

petar luso 900

Na gospodarstvu Lušo pokušava udahnuti život u taj prelijepi ali i opustošeni kraj upravo kroz poljoprivredne projekte. Na pašnjacima njegovog OPG-a mogu se vidjeti konji za turistički razvoj mjesta, ali razvio je i gospodarski lanac sa kravama, i ostalim stočnim fondom kako bi pokazao da se život od svojeg rada u Kornici može živjeti.

U tijeku je otvaranje i kompletiranje pogona za proizvodnju soka od jabuka, čime je posredno omogućeno otvaranje i novih radnih mjesta za povratnike. Ipak, mladih obitelji nema, pa se Korničani nadaju kako će ovim projektom možda zainteresirati neke od polaznika da Posavinu odaberu za mjesto svojeg življenja. Nadareni prof. Gorane Blažanović, učit će ih svim tajnama uspješnog voćarstva.

projekt 1024

Brojni gosti

Voditelji projekta Iuvenes Fructus Monika Malbašić i Jozo Miletić u Korinici su konkretnije predstavili program za čiju je realizaciju financijsku potporu pružio Renovabis, katolička karitativna organizacija, te Word Vision.

U ime donatora obratila se i Larisa Klepac a prigodne riječi uputili su i Zdravko Beljo pomoćnik Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, preč. Jakov Filipović dekan doborskog dekanata, predstavnici posavskih općina (Đuro Ivanović, Zlatko Špionjak i Mijo Stanić), Jakica Lušo predstavnik Kornice i vlč. Pavo Kopić župnik župe Čardak.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićkornica konji