Kornica
Typography

Svi ističu kako ništa ne valja u svijetu koji nas okružuje. Dominira kritika svega postojećeg i crne priče, pa i u medijima. Hajdemo uzmati ono što je dobro i na tome raditi, jer puno je dobrih stvari oko nas, poručuje iz Kornice Jozo Miletić mladi agronom, koji je od Zagreba preko Bugojna stigao u Posavinu i ostao u Kornici.

Jozo Miletić je mladi stručnjak iz oblasti poljoprivrede kojeg je životni put od Zagreba gdje je studirao, vratio u rodno Bugojno, da bi se potom zaustavio i ostao u Posavini. Dio odgovora zašto je Jozo odabrao baš Posavinu, pronalazimo i u krajoliku Kornice. Na nepreglednoj ravnici smjenjuju se pašnjaci sa konjima lipicancima, voćnjaci gdje se upravo skida urod eko jabuka, uređeno jezero sa kiparskim ukrasima koje su ostavili umjetnici BiH i RH na tek završenoj koloniji, krave su u drvenim stajama iz kojih odjekuju klasici, jer kažu nam, tako bolje daje mlijeko, tvornica eko soka....  jozo jezero

Idilična Kornica i povratak    

I tako bismo dugo mogli nizati niz idiličnih slika iz Kornice u kojoj je zapravo povratničku priču započeo zagrebački gospodarstvenik posavskih korijena Petar Lušo. Višegodišnji projekt Zorg Inn sa prijateljima, zaljubljenicima Posavine realizira etapno sve do 2020 g. No, vratimo se glavnom liku neobične priče o Jozi Miletiću kojeg smo pronašli u poslu, ovoga puta ne na njivi gdje provodi veći dio dana, već u dvorani gdje se umjesto teorije bavio edukacijom mladih poljoprivrednika.

jozo voce

Dominira negativno

- Ma ja ne vjerujem u slučajnosti. To je neki prst Božji koji me doveo na ove prekrasne posavske prostore, kaže nam odmah na početku svoje životne priče i nastavlja: Svi ističu kako ništa ne valja u svijetu koji nas okružuje, osobito u BiH. Dominiraju negativne i crne priče, pa i u medijima. Ja sam htio pokrenuti priču sa pozitivnom osnovom, uzmati ono što je dobro, što valja, i hajdemo na tome raditi a ne za osovu svojega rada uzimati samo kritiku svega postojećeg, jer puno je dobrih stvari oko nas, kaže nam pun optimizma Jozo.

jozo s konjima

Iuvenes fructus

Kao praktičar Jozo odmah navodi primjer projekta u kojem sudjeluje u Kornici sa 20-tak mladih posavske regije. - U svijesti ljudi, osobito mladih poljoprivreda je posljednja opcija kojom bi se bavili. Ovdje svake subote u Kornicu dovodimo mlade iz šire posavske regije u okviru trogodišnjeg projekta Iuvenes fructus. Ima i fakultetski obrazovanih, a sve ih spaja ljubav prema agraru. Svake subote cijeli dan ovdje provedu, najprije u teoriji, a poslije idemo na polje kako bi u praksi vidjeli što su naučili. Motiviramo ih da nastave ovim poljoprvrednim putem i shvate da se iz te oblasti može pristojno živjeti samo na jednom hektaru neke proizvodnje, tvrdi Miletić.

jozo fructus 1024

Poziv mladima

A kako u Kornici nije sve samo poljopriveda , Jozo nam pokazuje i aktualnu postavku izložbe Matice Hrvatske u dvorani ŠHKC“Kornica“.-Dopredsjednikom Matice Stjepan Sučić nedavno je otvorio ovu izložbu „BiH u starome svijetu““ što je pratilo predavanje. Dakle, zaključuje Jozo, imamo ovdje sve što treba mladom čovjeku, od čega će živjeti, a onda i kvalitetnu nadgradnju. Onaj tko ne vjeruje, neka nam se pridruži i vjerujem brzo će promijeniti mišljenje i pridružit nam se, kaže nam Jozo na kraju posjete Kornici.

Za GIP piše Nada Koturić