27
Wed, Jan
3 New Articles

Meditacije sestre Augustine
Typography

Poštovani čitatelju! Radujem se, sljedeću važnu vijest Pape Franje, o proglašenju Svetom godinom milosrđa, podijeliti s vama. Dobro je čuti i u djelo provesti poruku sv. Oca koju dijelim s vama u sljedećim redcima moga javljanja.sestra augustina 720 643

Prije nego što započnem sa izlaganjem, želim spomenuti da sam nedavno bila gost Radija Marije u Zagrebu a emisija je bila na istu temu. Slušatelji su bili oduševljeni porukom sv. Oca a slušanost velika što je rezultiralo mnogim telefonskim javljanjem u studio.

Dakle, o čemu ce biti riječi? Pa, ako još niste saznali, papa Franjo je 1 1 . travnja ove godine 201 5-te u bazilici Sv. Petra službeno proglasio izvanrednu Svetu godinu milosrđa, predstavnicima iz cijelog svijeta, a učinio je to svečanim činom uručivanja primjerka bule „Misericordiae vultus” (Lice milosrđa).

Što znači, da papa u buli Jubileja poziva vjernike da radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa, te “probudili naše  uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva” i navijestili slobodu zatočenicima  suvremenih ropstava. A na treću nedjelju došašća 1 3. prosinca otvorit će se Sveta vrata Lateranske bazilike te potom i na drugim papinskim bazilikama, Svete Marije Velike i svetog Pavla izvan zidina.

Nije to sve. Papa Franjo je odredio da se u svim partikularnim Crkvama i svetištima  otvore, prigodom Svete godine, ista takva Vrata milosrđa, tako da se jubilej može slaviti i na lokalnoj razini „kao znak zajedništva cijele Crkve”. Vjerujem da nas zanima i kako je tekla služba proglašenja.

Dakle, služba proglašenja je uključivala čitanje odlomaka iz bule pred Svetim vratima vatikanske bazilike. Odlomke iz bule pročitao je mons. Leonardo Sapienza, regent Papinske kuće i apostolski  protonotar. A u ostalim bazilikama: sv. Ivanu Lateranskom, sv. Pavlu izvan Zidina i sv. Mariji Velikoj bulu će  pročitati kardinali koji upravljaju tim crkvama u nedjelju 1 2. travnja također tijekom molitve večernje.

A nakon čitanja odlomaka iz bule, Sveti je Otac predvodio prvu Večernju Nedjelje božanskoga milosrđa, tijekom koje je šestorici predstavnika Crkve u cijelom svijetu predao po jedan primjerak dokumenta. I nije to sve. Druga istaknuta značajka bule jubileja odnosi se na oproštenje grijeha.

Papa vjeruje svojim svećenicima i nada se da će “ispovjednici biti pravi znak Očeva milosrđa” i da će moći primati  vjernike “poput oca u prispodobi o izgubljenom sinu”, što bi značilo da svećenici budu poput oca koji “trči ususret svome sinu, iako je protratio svoja dobra”. Ispovjednik, dakle, “neće predstavljati nikakva neumjesna pitanja” jer će “znati razabrati u srcu svakog pokajnika poziv u pomoć i zahtjev za oprost”, jer, pozvani su biti “uvijek, svugdje, u svakoj situaciji i usprkos svemu, znak prvenstva milosrđa”.

Stoga, papa Franjo najavljuje i da će tijekom korizme Svete godine slati “misionare milosrđa”, odnosno svećenike kojima će biti dana “vlast opraštati također grijehe koji su  pridržani Apostolskoj Stolici”. Kao “znak majčinske skrbi Crkve u Božjem narodu”, objašnjava Papa, oni će biti graditelji, za sve ljude, “susreta punog ljudskosti, izvora oslobođenja, puna odgovornosti u cilju prevladavanja prepreka i ponovnog življenja po krštenju”. Istodobno, papa Franjo traži da se u biskupijama organiziraju “pučke misije”, tako da misionari “budu navjestitelji radosti oprosta”.

Dakle, Papa ističe da je milosrđe “stožer na kojem počiva život Crkve”; “životni ideal i kriterij vjerodostojnosti za našu vjeru”. Kao “osobina Gospodinove svemoći” a nipošto “znak slabosti”, milosrđe postaje “kriterij za shvaćanje tko su prava djeca Božja”. Zapravo svi smo “pozvani živjeti milosrđe, jer je nama prvima ukazano milosrđe”. Opraštanje uvreda je, dakle, “imperativ kojeg kršćani ne mogu ne uzeti u obzir”. Papa ističe i to, kako je teško oprostiti, ali i nastavlja “opraštanje je sredstvo stavljeno u krhke ljudske ruke da bi se postiglo mir u srcu” i “živjelo radosno”.

Papa Franjo, u dubini milosrđa i ljepote kojom zrači i upravlja kormilom Crkve i kao pojava u Crkvi nudi i neke praktične savjete za življenje tog izvanrednog jubileja u duhovnoj punini. Papa preporuča, učiniti i jedno hodočašće, jer “milosrđe je cilj kojeg treba postići a koji zahtijeva predanost i žrtvu”. Ne suditi i ne osuđivati, kloniti se “ljubomore i zavisti” i postati tako “oruđa oproštenja”; otvoriti svoje srce egzistencijalnim periferijama, donoseći utjehu i solidarnost onima koji, u današnjem svijetu, žive “nesigurnost i patnju”, “mnogobrojnoj braći i sestrama lišenima dostojanstva.”

Na taj se način može srušiti “barijeru ravnodušnosti koja često vlada i iza koje se krije licemjerje i egoizam”. Nadalje, Papa poziva vjernike da radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa, da bismo “probudili naše uspavane savjesti pred tragedijom siromaštva” i navijestili slobodu zatočenicima suvremenih ropstava, a papa Franjo poziva i biskupije da se uključe u inicijativu molitve i pokore “24 sata za Gospodina”, koja će se slaviti u petak i subotu u četvrtom tjednu korizme, jer se mnogi, osobito mladi, približavaju sakramentu pomirenja otkrivajući smisao života.

Papa u trećem dijelu bule jubileja upućuje i neke apele, tako što članove kriminalnih skupina poziva da promijene svoje živote, jer “novac ne donosi istinsku sreću” a “pribjegavanje nasilju radi gomilanja novca iz kojeg kapa krvi ne čini čovjeka moćnim, niti besmrtnim”. “Nitko – ističe Papa – neće izbjeći Božji sud”. Sličan poziv se upućuje također onima koji čine ili pomažu korupciju: “Ta trula kuga društva je ozbiljan grijeh koji u nebo vapi, jer potkopava same temelje osobnog i društvenog života.

Korupcija sprječava gledati u budućnost s nadom, jer svojom ohološću i pohlepom uništava planove slabih i gazi siromašne. Ovo je povoljan trenutak da se promijeni život!”, pozivajući na međureligijski dijalog podsjećajući da židovstvo i islam smatraju milosrđe jednom od najkarakterističnijih osobina Boga, ističe papa Franjo!

I na kraju mog izlaganja želim spomenuti da je papa Franjo najavio izvanrednu Svetu godinu 1 3. ožujka u bazilici Svetog Petra. Jubilej milosrđa slavit će se od svetkovine Bezgrešnog začeća, 8. prosinca 201 5., do 20. studenoga 201 6., na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja. O svemu gore navedenom izvijestila je IKA, kao i svi mediji svijeta, pa tako i ovaj doprinos neka bude u znaku milosrđa na kojeg smo svi pozvani. U tom Duhu želim vam mir, milost i milosrđe!

Sestra Augustina Barišić, Klanjateljiva Krvi Kristove

Članak je objavljen u Hrvatskim novinama iz Subotice{jathumbnail off}