11
Tue, Aug
7 New Articles

Meditacije sestre Augustine
Typography

Dragi prijatelji! Dobro je podsjetiti se da je odredbom Hrvatske biskupske konferencije 2011. godine proglašena pastoralna Godina obitelji a sam vrhunac proglašenja  pastoralne godine povezana je i  s dolaskom Sv. Oca Benedikta XVI. u Zagreb 4. i 5. lipnja 2011.

Stoga nije loše pitati se tko je zapravo obitelj?  Zašto, kako, po čemu je ona tako vrijedna da je dobila svoje mjesto u godini obitelji? Kada ona zapravo započinje živjeti? Koji su joj temelji? Što Crkva i Društvo misle o obitelji? Koji su rezultati proglašenja Godinom obitelji? Koja je  bila poruka obitelji Pape Benedikta XVI prigodom posjeta Zagrebu?

A ja mislim, obitelj je zajednica osoba zasnovana na ljubavi bračnih parova između muža i žene, roditelja i djece kao i rodbine. Zapravo obitelj i brak stvara čitav niz međuljudskih odnosa počevši od  zaručničkih, partnerskih, očinstvo – majčinskih odnosa kao i  bratstvo i sestrinstvo a samo tim činom  je svaka osoba uvedena u «ljudsku obitelj».
 
Nameće se pitanje, kada zapravo obitelj započinje živjeti?

Obitelj  započinje živjeti kroz i od ljubavi  dvoje ljudi, muža i žene, koji pozivaju u život rađanjem novog čovjeka u toplini i sigurnom domu. Oni,  oboje sebe obvezuju da će plod svoje ljubavi,  dijete prihvaćati i odgajati srcem u ljubavi, toplini i roditeljskom autoritetutu. Novorođeno dijete ima neotuđivo pravo na oca i majku. A pravo na oca i majku znači  posjedovati  pravo na dom, ljubav, ljudsku toplinu i sigurnost obiteljskog gnijezda u kojem je začeto i rođeno. A istina je, ova prava su  i temeljna prava svakog čovjeka ove zemlje, no nažalost ne uživaju svi ova prava i mnogima su oskvrnjena i uskraćena. Pa, stoga zadaća obitelji jest  vjerno živjeti stvarnost zajedništva kroz ljepotu, radost, a dakako i žrtvu života kroz težinu obostranog darivanja obitelji. Jer bez darivanja i ljubavi u obitelji, obitelj nije zajednica. Jednako tako bez ljubavi obitelj nema života i ne živi. A da su brak i obitelj Božja nakana i da su kao takvi konstitutivni ljudskoj naravi, na svoj nas način upućuju i  Svetim Duhom nadahnute knjige kazujući nam kako; « Bog od početka stvorenja, stvori muško i žensko. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku i prionuti uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo.» ( Mk, 10, 6-9); A Biblija - Postanak  9, 1 - donosi sljedeće riječi; « Plodite se i množite i zemlju napunite». Stoga, zaključujem kako i iz  gore navedenoga proizlazi da je bitelj Crkva u malom koja je nastala sakramentom ženidbe u kojem su se zaručnici obvezali biti zajedno «u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti «. Ona je najvažnija stvarnost na zemlji, jer je ujedeno i kolijevka iz koje izlazi svaki čovjek. Stoga treba biti sretna, mirna i sposobna kako bi ljudi koji izrastu iz nje sami stvarali svoja nova ognjišta po uzoru na obitelj iz kojih su iznikli.

A na pitanje, što Crkva i Društvo misle o obitelji?

Crkva, obitelj oduvijek smatra zajednicom osoba, prvim i temeljnim izrazom ljudske društvene naravi kao i zajednicom ljubavlju sjedinjenih osoba.

Upravo se tim izrazom « zajednica osoba « - « communio personarum» - služio papa Ivan Pavao II. u svom «Pismu obiteljima» iz 1994. a time proizlazi da su samo osobe sposobne postojati « u zajednici», jer obitelj kako sam već navela u gornjem izlaganju  započinje od bračne zajednice, a  Drugi vatikanski sabor označuje kao « savez « u kome se muškarac i žena  «uzajamno darivaju i prihvaćaju» (Gaudium et spes 48) «.  Stoga i riječ « Zajedništvo»  sadrži osobne odnose između  «ja» i «ti».  A  « Opća deklaracija o ljudskim pravima“ Ujedinjenih naroda, rekli bismo obvezuje sve nas,  da zapravo ; « nitko ne smije biti podvrgnut samovoljnom miješanju u privatni život osobe, obitelji i zasnovanog zajedničkog doma,  te da svatko ima pravo na pravnu zaštitu protiv takvog miješanja ili napada «, kaže se u (  Članku 12, 16 i 23,3 ). Kao što i o istim pravima s obzirom na obitelj na nešto sličan način govori i « Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda « Vijeća Europe (Članci 8 i 12 ).

Stoga s pravom dragi prijatelji smijemo zaključiti da su brak i obitelj Božja nakana i da smijemo zavapiti Gospodinu za naše obitelji molitvom da one uistinu budu  izvori života i ljubavi kroz blagoslov Oca Sina i Duha svetoga. Također danas, u kriznim vremenima, u vremenima « suše»  molimo Gospodara života da našim obiteljima dade dovoljno snage za velikodušno prihvaćanje dara života. Molimo da Bog i naše obiteljske domove ispuni svojim Duhom, da budu mjesta molitve i kršćanskih kreposti, uzajamnoga poštivanja, nesebičnosti i opraštanja, te dovoljno senzibilnosti za potrebe onih slabijih i drugačijih.

Obitelji su danas u krizi i velikim duhovnim a i materijalnim  potrebama, pa nam je osobito potrebna milost  radosnog života, kako bismo svak na svoj način i zajedno mogli svjedočiti Isusa  u ljepoti otajstva Crkve,  po uzoru i zagovoru Blažene Djevice Marije i sv. Josipa.

Stoga zahvalimo i blagoslivljajmo  zajedno  Oca Sina i Duha svetoga za svako nadahnuće dok Nebeskom  Ocu povjeravamo sve naše obitelji, djecu, starce i našu mladost.

I još nešto je jako važno! Stoga kao zaključak, molimo i mi da u dubini sebe osjetimo sljedeće riječi pape Benedikta XVI. One su upućene svima nama, pa poslušajmo ih sa srcem! Kaže papa; « Grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. Budite uvijek radosni u Gospodinu! Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga»! Da, prijatelju,  to su bile riječi svetog Oca upućene i tebi i meni  prigodom njegova posjeta Zagrebu u godini tvoje i moje povijesti, u Godini obitelji! Tko ima uši neka čuje!

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove{jathumbnail off}