27
Wed, Jan
4 New Articles

Meditacije sestre Augustine
Typography

biblija svjecaU biblijskim čitanjima Matej ( 22, 39-40 ) donosi tekst kako Isusu pristupi jedan od pismoznanaca i upita: " Koja je zapovijed prva od sviju? A Isus odgovori, Gospodin Bog je jedini i nema drugoga!

I reče, ljubi Gospodina Boga svojega iz sveg srca svojega, iz sve duše svoje, iz svega uma svojega, i iz sve snage svoje.

Pismoznanac je tražio osobni susret s Isusom. I bio je to zasigurno trenutak poziva na ljubav, nasljedovanje, i čistoću uma i srca.

I nas Isus kroz biblijski tekst i ovu meditaciju poziva na cjelovitost ljubavi. Zato je i rekao; „ Ljubite jedan drugoga kao što ja ljubim vas“. A ljubio je do te mjere da je i život svoj dao za nas.

Dakle, Isus danas i nas poziva na sudjelovanje. I upravo zato Krist nas usmjerava prema svjetlu uskrsne radosti. Poziva i nas na obostrano darivanje u ljubavi, koja traži sve i upozorava,Bog je jedini koji ima pravo na kompletnu ljubav.

Kao što je u ono vrijeme Krist govorio pismoznancu, jednako tako govori i poziva i nas. Krist poziva i nas da shvatimo dubinu Njegove ljubavi. On danas, najčešće progovara jezikom onih koje nam stavlja na naš životni put, progovara po onima koji pate, jer jedino jezikom patnje možemo dodirnuti dubinu bića.

Poziva na solidarnost kroz ljubav, jer svaki drugi govor je apstraktan i nestvaran. Bog nas treba u dijalogu s Njim, s drugima i sa samima sobom, jer upravo tako odgovaramo na ponudu otkupljenja.

To je bio razlog objašnjena - koja je druga zapovijed, i reče pismoznancu: „ Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga i doda, ljubiti drugoga svim svojim umom, svojim srcem, više je nego sve paljenice i žrtve". I bio je to uistinu susret dviju osoba- Isus i pismoznanac.

Kaže pismo, kad Isus vidje kako je pametno odgovorio, reče sugovorniku; „ Nisi daleko od kraljevstva Božjega". Dakle osjetio je Isus da je to bio susret duboke ljubavi i slušanja, susret života.
Završit ću porukom ; „ Tko je mudar neka shvati ovo, i čovjek razuman neka spozna! Jer pravi su putovi Gospodnji, pravednici hode po njima, a grešnici na njima posrću".

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić Klaniteljica Krvi Kristove