Meditacije sestre Augustine
Typography

snimanje eegSnimanje moždane aktivnosti – elektroencefalografija (EEG) česta je dijagnostička pretraga pomoću koje se registriraju promjene spontane aktivnosti mozga. Među indikacijama za tu pretragu najčešće su razna stanja poremećaja svijesti, glavobolje, vrtoglavice, smetnje pamćenja i koncentracije, poremećaji spavanja, nevoljni pokreti dijelova tijela, ozljede glave, epilepsija, ali i mnogi drugi neurološki simptomi i bolesti. Pretraga je bezbolna, nema zračenja i traje obično 30-ak minuta.

Pretraga se izvodi tako da se na glavu stavlja specijalna kapa na koju su ugrađene elektrode, a električna provodljivost poboljšava se kontaktnim sredstvima (gel i pasta). Ta kapa spojena je s aparatom koji se zove encefalograf i koji vrši obradu registriranih signala. Snimanje se izvodi u ležećem ili sjedećem položaju. Treba biti opušten i zatvorenih očiju, po mogućnosti bez suvišnoga treptanja. Prije obavljanja pretrage treba isprazniti mjehur kako ne bi otežavao opuštenost. Na pretragu treba doći sa suhom i čistom kosom na kojoj nema učvršćivača kose (gela, spreja, pjene) ili kozmetičkih preparata.

Osim toga, treba maknuti ekstenzije, pletenice ili neke druge dodatke u kosi te naušnice. Pacijent treba biti odmoran, osim u određenim situacijama kada treba biti neispavan, no tada dobiva dodatne upute.

Važno je uzeti mali obrok jer glad dovodi do pada šećera u krvi, što utječe na pojačanu moždanu aktivnost koja ometa pravilnu interpretaciju nalaza. Osim toga, oko 8 sati prije snimanja ne bi trebalo uzimati proizvode koji sadrže kofein, čokoladu ili energetska pića jer ta sredstva mogu promijeniti rezultate nalaza. Također, trebalo bi izostaviti lijekove za spavanje i smirenje. Ostalu terapiju pacijent treba uzeti osim ako nije drugačije savjetovano.

Važno je aktivno surađivati s osobom koja provodi snimanje i koja će zatražiti da pacijent nakratko otvori i ponovno zatvori oči, duboko i brzo diše. Pri samom kraju snimanja nekoliko će ga puta osvijetliti jakim treperavim svjetlom. Ako je riječ o djetetu, snimanje je najbolje učiniti kad je ono naspavano i nahranjeno, mirno i opušteno.

Ako je potrebno EEG snimanje nakon neprospavane noći, treba bdjeti uz dijete i pomoći mu da ne zaspi te ga zabaviti nekom omiljenom igračkom, crtićima ili šetati s njim kako bi dijete izdržalo cijelu noć bez sna. Neposredno prije snimanja dijete treba uspavati kako bi spavalo tijekom cijeloga snimanja. (JP)

Glas Koncila 25 (2139) | 21.6.2015.
Iz društva katoličkih medicinskih sestara

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić, prvostupnica sestrinstva - Klanjateljica Krvi Kristove