21
Mon, Sep
13 New Articles

Meditacije sestre Augustine
Typography

Prijatelji, svatko od nas često se s pravom pita, čemu je sličan ljudski život? Po meni, ljudski život, pa i moj i tvoj život sličan je putovanju izabranog naroda pustinjom.

putovanje pustinjom

Znači li to da je i naš život pustinja?

U neku ruku da. Usporedit ću ga sa životom izraelaca. Dakle, sličan je životu Izraelaca kako čitamo u bibliji. Dakle, po Bibliji, Bog je Izraelce na čudesan i veličanstven način izbavio iz egipatskog ropstva. Time im je učinio zaista velika djela i na očiti način pokazao svoju prisutnost među njima. Međutim, trenuci oduševljenja i klicanja Bogu, brzo su prestali.

Naišli su na nove poteškoće i probleme i ubrzo je sve splasnulo. Iz jedne krajnosti velikog oduševljenja naglo su otišli u drugu krajnost razočaranja i otvorenog protivljenja Bogu. Baš kao i mi. Često se oduševimo. Često padamo i često klonemo.

Što se to događa s Izraelcima pa i s nama?

Izraelci su nezamislivo počinili teški grijeh, jer nisu vjerovali u Božju dobrotu. Pomislili su da ih je Bog napustio i da će sada morati pomrijeti u pustinji.

I mi često postupamo baš kao što su to činili i izraelci. Često lutamo pustinjom svoje okorjelosti. Ne vjerujemo Bogu, posebno onda kada nailazimo na poteškoće i probleme. Što je to drugo nego napast, da u teškim trenucima pomislimo da nas je Bog napustio. Tada pomišljamo kako Bogu nije stalo do nas.

Međutim, upravo dok lutamo pustinjom svoje duše, baš onda kad nam je teško i kad pomislimo da su nas svi napustili, znajmo Bog nas nije napustio. On je uvijek tu pa i onda dok lutamo pustinjom svoga života i vlastite duše. A sv. Pavao piše, sve moguće patnje ne mogu se usporediti s onim što nas očekuje u vječnosti.

I na kraju izlaganja, dragi prijatelji, kao zaključak, povjerujmo Bogu! Bog nas sve želi usrećiti. Bog nam svaki dan nudi živu vodu, kojom jedino možemo utažiti svoju žeđ za srećom.
 
I zato, okorjelost svoje pustinje prepustimo Bogu da ju On utaži. Uvjerimo se da pravu sreću nigdje nećemo naći osim u Bogu i u skladu s Božjom voljom. Amen! Aleluja!

Za  Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljiva Krvi Kristove{jathumbnail off}