05
Wed, Aug
1 New Articles

Meditacije sestre Augustine
Typography

Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost!  A vi braćo; "Obucite se, budući da ste izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u milosrdnu srdačnost, dobrotu, poniznost, krotkost i strpljivost! Podnosite jedan drugoga i dobrostivo opraštajte međusobno ako tko protiv koga ima nešto što je za ukor. Kao što je Gospodin vama dobrostivo oprostio, tako činite i vi." (Kološanima 3,12.13).

poniznost

Govoriti danas u svijetu kakvog poznajemo preko medija i u praksi života, o poniznosti i skromnosti, u najmanju ruku je promašena tema. Zašto? Zato jer svi pomalo živimo u svijetu koji nas hrani hranom oholosti. A zapravo, ako želimo živjeti, životom svjedočiti pa i govoriti o poniznosti, moramo znati  što je to poniznost?

Dakle, poniznost je suprotnost od oholosti. A ako slijedimo Isusa Krista, onda moramo slijediti i Isusov put poniznosti i praštanja. O poniznosti života u naše doba, najsnažnije govore primjeri Majke Tereze iz Kalkute. Stoga imamo razlog slijediti ju a ja imam veliku želju prezentirati ju i u ovoj meditaciji, pa osluškujmo ju na svoj način. Ona kaže;

Poniznost je: govoriti što manje o sebi,
Ne miješati se u tuđe poslove,
Paziti da ne budemo znatiželjni,
Prihvaćati radosno protivljenja i ispravke,
Prelaziti preko tuđih pogrešaka,
Prihvaćati zanemarenost, zaborav i mržnju,
Ne tražiti da budemo posebno ljubljeni i prihvaćeni,
Odgovarati uljudno i kad smo izazvani,
Ne gaziti nikada ničije dostojanstvo,
Ne raspravljati ni onda kad imamo pravo,
Birati uvijek ono što je teže." (kako bi drugima bilo lakše).

Budimo ponizni i učimo se poniznosti od najmanjih među najmanjima!

Sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove{jathumbnail off}