Meditacije sestre Augustine
Typography

Poštovani čitatelji portala, poznato nam je kako danas mnoge obitelji žive u nemiru i trpe zbog nasilja, nepravdi i progonstava. Pitamo se i sami, zašto je to tako? Gdje leži ključ za odgovor na to pitanje? Dok razmišljam čini mi se kako odgovor možemo potražiti kod svete obitelji. Zašto u toj obitelji? Tko je ta obitelj?

Kako ju opisati? Vrlo jednostavno. Sveta obitelj je pojam, koji označava obitelj, koju su činili Isus, Marija i sv. Josip. Normalno bi bilo informirati se o blagdanu, zapravo kada se slavi Sveta obitelj i kakvo je to slavlje?

Dakle, blagdan Svete obitelji je liturgijsko slavlje u Rimokatoličkoj Crkvi u čast Isusa iz Nazareta, njegove majke, Blažene Djevice Marije i njegovoga skrbnika sv. Josipa. Slavi se u nedjelju poslije Božića, osim ako nedjelja pada na 1. siječnja, tada se slavi 30. prosinca.

Možda da napomenem i tko je taj prvi koji je započeo štovanje Svete obitelji. Dakle, svečano je započeo mons. François de Laval, kanadski biskup u 17. stoljeću. A blagdan Svete obitelji ustanovio je papa Lav XIII. 1893. godine i odredio da se slavi u nedjelju u osmini Bogojavljenja, tj., u nedjelju između 7. siječnja i 13. siječnja. Godine 1969., određeno je, da se slavi u nedjelju poslije Božića, što se zadržalo do danas. Stoga, s pravom se možemo pitati što se očituje u Svetoj obitelji? Ni manje ni više, u Svetoj obitelji satkano je obiteljsko trojstvo na zemlji, a to su: otac, majka i djeca.


A kod nas, Hrvatska biskupska konferencija odredila je da se u Hrvatskoj na blagdan Svete Obitelji obilježava i Dan iseljenika. Zašto? Upravo zbog iseljeničkog iskustva, jer je i Sveta obitelj doživjela iskustvo iseljeništva prilikom Bijega u Egipat.

Dakle, priznali mi ili ne, Sveta obitelj je uzor svim obiteljima. Sveta obitelj i danas sve naše obitelji poziva na dubinu radosti obiteljskoga i osobnog života, jer Sveta obitelj je izvor motivacije za svaku obitelj, pa i za današnju 'modernu' obitelj. Zato, danas imamo razloga biti  radosni i zbog naših obitelji u kojima nalazimo toplinu ljubavi. Danas otvorimo svoja srca toj toplini ljubavi, otvorimo ih jedni drugima i dijelimo ono što imamo.

Dijelimo radost, mir, blagoslov i ljubav. Molimo jedni za druge, jer puno je toga što u nama treba biti očišćeno. Postanimo svjesni svoje odgovornosti za svoju i tuđe obitelji, za drugoga, a posebno za one koje nazivamo obitelj.

I za kraj! Budimo zahvalni za sve obitelji kao i za svoju obitelj. Obitelj nam daruje mnogo. Ali, za uzvrat i traži mnogo. Upravo zato i sam Isus pita nas kao i odgovorne; 'A gdje ste vi odgovorni? Zašto se ne zauzimate za izgradnju istinskoga mira i blagostanja čovječanstva?' Imate poslanje. Služite velikoj obitelji – Crkvi – gdje su mnogi među vama osamljeni i žive bez topline obiteljskog doma, bez oslonca i utočišta u trpljenjima. Ako, dakle, svoj pogled dublje svratimo na obitelji danas, osjetit ćemo kako je danas obitelj u krizi. Pitamo se, prijatelji, što nam je činiti?

Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa, koja sve obitelji poučava svetosti obiteljskog života kojemu je središte Krist Gospodin, neka i nas kroz Isusovo pitanje i poruku pouči kako plodonosno živjeti?

Pa neka i danas svi naši i svi obiteljski odnosi budu ukorijenjeni u Kristov odnos. Sve što imamo neka pripada Bogu. I neka ta riječ bude ključna riječ koja treba podupirati, upravljati i nadahnjivati sav obiteljski odnos i neka uistinu sve što se u obitelji čini bude u Gospodinu Isusu. Neka i po ovoj meditaciji Isus izlije obilje blagoslova na sve vas koji ovo čitate kao i na sve naše obitelji, posebno one koje su u krizi i na rubu socijalne, ekonomske, humanitarne i svake druge krize. Amen!

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić Klanjateljica Krvi Kristove{jathumbnail off}