27
Wed, Jan
3 New Articles

Mišo Perak
Typography

djedovinaDa li je to nešto što se dobije putem igara na sreću, Caritasa ili Crvenog križa ili je to nešto sasvim dublje i ima veze možda i sa mnom samim. Ta riječ djedovina ne znači nešto od djeda nego zadire puno, puno dublje u porijeklo mojih gena. Za mene ta riječ znači i pradjed i čukundjed i cijeli onaj niz piramide do prvoga mog pretka koji se naselio u Garevac. E,ta zemlja koju je počeo obrađivati moj prvi genski naseljenik je moja djedovina. 

A došao je na zemlju od koje je uz božju pomoć izvlačio koliko su mu dozvoljavali tadašnji uvjeti.
Došao je sa vjerom i snovima kako će tu istu zemlju da ostavi svojoj djeci u nasljedstvo a i sam je znao da mu potomstvo ovisi o toj istoj zemlji.

Ta ista zemlja mu je omogućila da stekne i podigne sinove i kćeri koji su na toj istoj zemlji stvorili i odgojili sinove i kćeri. U tom lancu potomaka dolazim i do svoga djeda kojega se ne sjećam jer su ga mučki ubili u Burića štali zato što je branio tu istu zemlju. Sreća moja da je on uspio imati svoju suprugu koja je bez igdje ičega odhranila sinove  koji su opet naslijedili tu istu zemlju.

- I moj otac je jedan od tih potomaka koji je nastavio da živi na toj istoj zemlji. Na toj istoj zemlji sam i ja došao na ovaj svijet i odrastao sam na toj istoj zemlji. Sjećam se svake kapljice njegovoga znoja dok je i on pokušavao da od te iste zemlje izvuče koricu kruha da bi prehranio našu obitelj. Sjećam se koliko puta mu je bilo teško u životu ali nikada, nikada mu nije padalo na pamet da prodaje tu istu zemlju.

- I sada ja sjedim i nešto razmišljam:"I ja kao i mnogi drugi imam novčanih i financijskih problema, ako prodam tu istu djedovinu ,možda se izvučem privremeno iz krize.
- "Ali opet,nešto se mislim, tko sam to ja i odakle mi pravo da to učinim. Ako u svom životu nisam uspio da nešto steknem onda sam totalni idiot i kreten i u tom slučaju mi neće pomoći ni prodaja moje djedovine.
- Pa zar tolika pokoljenja preživješe na toj istoj zemlji i zar ja moram biti taj idiot koji nije bio u stanju da nešto stekne nego moram da prodam tu istu zemlju da bih preživio, ako je tako onda nezaslužujem da živim.

- U povijesti moje loze nije bilo niti jednoga idiota i kretena, zašto da ja budem taj. Iako sam takav, ipak neću da prodajem svoju djedovinu pa da cijelom svijetu pokažem da sam stvarno pravi idiot.

- Djedovi moji i bake moje, spavajte mirno, ono što ste stekli samo može da mi uzme viša i eventualno jača sila ali nikada vaš znoj neću da ugrađujem u svoje luksuzne prohtjeve jer ste Vi bili u mnogo težim situacijama pa niste prodali tu istu zemlju a mogli ste i vi da živite luksuzno par dana od prodaje te iste zemlje.

- Djedovi moji i bake moje, mogu da mi odnesu i zemlju ali će barem ostati velika rupa koja je ipak naša i nitko nam je pred Bogom ne može odnijeti.

Za Posavinu piše Mišo Perak