22
Tue, Sep
14 New Articles

Mišo Perak
Typography

 

mladi iz parmeGarevac - Lijepo je vidjeti i ovoga ljeta mlade Italijanske studente koji već devetu godinu za redom dolaze u Bosansku Posavinu i naš Garevac. Uglavnom su to mladi studenti iz grada Parme koji studiraju pedagoške znanosti  ili rade kao odgojitelji u vrtićima ili učitelji u školama. Oni pripadaju udruzi Katolička akcija i s njima redovito dolazi i svećenik koji zajedno sa njima moli i slavi sv. Misu.

Nakon molitve odlaze u obilazak obiteljima koje su  nastanjene u Garevcu i okolini. S njima razgovaraju o različitim temama svakodnevnog života. Popodne im je vrijeme rezervirano za igru s domaćom djecom, koja se rado odazivaju i druže s njima.

Njihov cilj je zbližavanje među ljudima, a ujedno rade i na svojoj osobnoj izgradnji.

U sve vrijeme svog  dolaska ove godine su najbrojniji. Ima ih dvadest i troje. Njihovo društvo nije uvijek isto već dolaze kako stari tako i novi naraštaji. S obzirom da znaju da u župnom Dvoru nemaju dovoljno smještaja za prenoćište većina ih se odlučila kampovati pod šatorima u dvorištu crkve. Oni su za Garevac čuli samo od prijatelja ali oni nemaju straha tu spavati kao što to još uvijek govore neki naši garevljani.

Dakle ovdje se radi o vrlo skromnim mladićima i djevojkama. Njihova ishrana je vrlo skromna i najčešće na njihovom jelovniku je tjestenina s raznim umacima ali se istinski obraduju domaćim ćevapčićima. Kroz cijelo vrijeme boravka kod nas garevljani se pobrinu da imaju dovoljnu količinu voća, povrća i salate.

Župnik Filip ističe kako je lijepo vidjeti mladost na našim putevima i sokacima bar ovih par dana u godini. Zahvalni smo im na tome. Oni nam se kao ptice lastavice iz godine u godinu ponovo  vraćaju i uvijek će nam biti dragi gosti kako našoj garevačkoj tako  i ostaloj djeci. Poslije druženja s našom djecom, djeci teško pada rastanak s njima.

Više fotografija pogledajte klikom ovdje

Za Posavinu.org piše Mišo Perak