27
Wed, Jan
3 New Articles

Mišo Perak
Typography

velike hladnoceNigdje na svijetu nema takvog prirodnog dara koji nam je Bog poklonio i dao na čuvanje, a mi smo ga tako lako ostavili i leđa mu okrenuli.

Srednju i istočnu Europo zahvatio je val hladnoće kakav nije zabeilježen u posljednjih nekoliko decenija, a broj žrtava nastradalih od hladnoće svakim danom je sve veći. Bolnički kreveti su sve puniji zbog ozeblina te prehlade ili sličnih bolesti uzrokovanih hladnoćom.

U Ukrajini je ministarstvo za hitna stanja objavilo je da je ovo najhladnija zima u posljednjih šest godina, temperature padaju na 33 ispod ništice a oko 1600 prihvatnih centara ponudilo je utočište i okrepu beskućnicima.

U Moskvi je dnevna temperatura pala na 22 ispod ništice, a u Sofiji je temperatura niža od 30 stupnjeva ispon ništice zamrznula bankomate. U toj je zemlji osam osoba umrlo od hladnoće, u Rumunjskoj 14, u Poljskoj 15.

U Italiji su stotine osoba ostale zarobljene u vlakovima nakon što su niske temperature i velike količine oborina napravile kaos u prometu.

Europska meteorološka mreža Meteoalarm upozorila je na “krajnje opasne” uvjete u nekim dijelovima istočne Europe, uključujući Srbiju gdje je četvrta osoba pronađena mrtva noću na planinskom području.

Hladnoća u Hrvatskoj praćena snijegom i olujnom burom osim pojedinih prometnica i mostova, zatvorila je i neke škole, a zima je još jednom pokazala svoje zube zaledivši more u Dalmaciji.

U BiH su za spašavanje ljudi i dostavljanje hrane do udaljenih sela angažirana dva helikoptera, a prema podacima službe za spašavanje, zbog snježnih nanosa odsječeno je oko 200-300 uglavnom starijih ljudi. Pojedina sela nemaju struju, a ekipe pokušavaju osposobiti električnu mrežu.

I u Posavini ima snijega ali tek onoliko da bi djeci napravio razonodu. Stariji su se odmah prihvatili posla kao i zimske službe koje čiste snijeg s lokalnih cesta. Prema najavama meteorologa ova sniježna fronta će se zadržati do srijede kada bi trebao doći topliji vremenski val.

Prateći ove medijske izvještaje nemogu ostati miran, a da ne napišem kako mi posavljaci neznamo cijeniti svoju rodnu grudu. Nigdje na svijetu nema takvog prirodnog dara koji nam je Bog poklonio i dao na čuvanje, a mi smo ga tako lako ostavili i zaboravili.

Svugdje prijete vulkani, poplave, vrućine, hladonoće, bure i ostale vremenske nepogode a kod nas u posavini ničega od toga nije bilo.

Imamo zlatno područje gdje se sunce od izlaska do zalasaka vidi. Gdje ptice veselo pjevaju i svoja gnijezda u njemu viju. Gdje svako zasijano zrno nikne i mnogostruki plod podari. Gdje zvijezde i mjesec poseban prizor načine.

Stoga ne dozvolimo da nas ljudska mržnja od svega ovoga odvoji i negdje daleko u ponor odgurne.

Vratimo se i budimo svoji na svome jer nas Posavina kao majka čeka, a bez nas svakodnevno na vrijednosti miljune gubi.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak