Mišo Perak
Typography

Nastavljajući pratiti događanja i sudbine naših ljudi koji svojom sudbinskom životnom stazom koračaju diljem svijeta i svojim neobičnim i ustrajnim radom i poštenjem pronose pozitivan glas posavski kako u svom zavičaju tako i izvan granica rodne nam grude Bosanske Posavine ovaj puta upoznajemo Ivku Ilić Kovačević rođenu u Novom Selu - Balegovcu.

Gospođa Ivka Ilić Kovačević je rođena 1965. godine, a odmah poslije njenog rođenja, očeve smrti i odlaska majke u Njemačku, počelo je i njeno seljakanje - od bake do tetke od tetke do brata od brata do tetke i sve tako redom do završetka Osnovne škole i odlaska u Hrvatsku u trgovačku školu u Rijeci.

Danas živi i radi u Švicarskoj u trgovačkom lancu Coop, a od 1985. godine udana je u Adu, i majka je troje djece.

ivka profil

Tužni jesenji dan 1984. godine...

U jesen davne 1984. godine Ivka s bratom i nevjestom kreće u tuđu zemlju Švicarsku gdje joj je bilo sigurno, a da li i lijepo to samo ona zna.
Do duše bila je Ivka već u toj alpskoj zemlji, ali samo preko školskih praznika kada je dolazila kod sestre, međutim sada ne odlazi na određeno vrijeme i taj osjećaj je praćen strahom. Ovaj put joj je bilo kao da se zauvijek oprašta sa rodnim mjestom i ljudima koje voli. Ipak, sa sobom je ponijela jedan dio svih njih spakiranih u njenoj torbici.

Torbica nije dovoljno velika da bi u nju stalo sve što je željela ponijeti. Morala se sama odlučiti što ide s njom, a što ostaje. Teška je i bolna ta odluka... Ipak, je odlučila da ponesem više audio kaseta nego odijela. U kasetama nosi svoju prošlost, svoje sjećanje, svoje lijepe, tužne i ružne uspomene. Svaka pjesma ima svoju priču, a bez njenih priča, i njen život nije potpun. Osjeća da njene priče pripadaju njoj i zato ih spakirala u malenu torbicu jer ne želi da joj u životu za fali bilo koji djelić, jer je svaki na neki način potreban da bih mogla nastaviti dalje živjeti.

Svoj dosadašnji, teško proživljeni život stavila je u malenu torbicu.

NJEMAČKI - NJEN NOVI JEZIK

Već na samom početku njenog putovanja, od uzbuđenja i straha od budućnosti u tuđoj zemlji i sutrašnjeg prvog radnog dana , dobila je visoku temperaturu za koju ni danas ne zna da li je došla od psihičke napetosti ili se stvarno razboljela?

Kao i mnogi od nas Ivka je svoju radnu karijeru započela u restoranu u kojem je radila jedna žena iz Srbije, imena joj se ne sjeća, a vlasnik joj nije ništa objašnjavao, samo joj je rekao: "Ona te razumije, sve što treba pitaj nju". Nažalost ili možda na sreću, gospođa iz Srbije nije željela s njom da razgovara! Sve riječi koje su dolaze iz njenih usta bile su joj nepoznate, a jezik kojim joj je govorila zove se njemački.

Tada je Ivka bila jako razočarana i ljuta na nju, ali danas joj je zahvalna jer načinom ponašanja prema njoj, ona ju je primorala da što prije nauči jezik koji je kasnije prihvatila kao i svoj.

Poenta naše priče je da život piše romane, ali rijetke životne priče ostanu vječne, izuzev onih koje je netko zapisao. Ivka Ilić Kovačević odlučila je ići tim putem iako joj je bio nepoznat. U želji da iza sebe ostavi nešto vječno napisala je knjigu zasnovanu na istinitom događaju - "Otac kamenoga srca“.otac kamenoga srca

Ivka opisuje kako četverogodišnja Ivona i njen dvije godine stariji brat ostaju bez voljene majke, a ubrzo i bez oca. Tragedija se pretvara u idiličan život zahvaljujući dobrim ljudima, sve do trenutka kada se iznenada pojavio nepoznati gost...

"Priča ove osobe je jako dirljiva ona je zaslužila da se to zapiše da se objavi. Identitet osobe koja joj je iskreno povjerila svoj životni put poznat je samo njoj i zauvijek će ostati tajna", kaže nam Ivka u razgovoru.
Elektronsku knjigu zasnovanu na istinitom događaju - "Otac kamenoga srca" objavila je u prosincu 2020, a tiskanu u srpnju 2021. godine.

Elektronsku knjigu možete kupiti na Lulu.com dok tiskanih imate kod autorice u Švicarskoj u Bernu, u BiH, u Austriji, a uskoro će ih biti i u Hrvatskoj. Napomenut ćemo da dio novca od prodanih knjiga Ivka izdvaja za samohrane majke!

Za posavinu.org piše Mišo Perak