24
Sun, Jan
3 New Articles

Mišo Perak
Typography

garevac plocaGAREVAC - Lijepo vrijeme i topao jesenji dan stvorili su našem Garevljaninu moral da još jedan puta prija zime ode do rodnog mjesta temelja našeg postojanja i cvijeta kojeg nam praroditelji s ljubavlju predadoše na njegu i čuvanje te pokosi i uredi dvorište kako bi čisto dočekalo zimu i prve proljetne sunačnae zrake.

Međutim, nekada čovjeku ne ide baš sve onako kako je i zamislio. Ovaj put se to potvrdilo i našem hrabrom koscu!

Mjesto događaja je Garevac, točnije dionica magistralne ceste koja prolazi kroz ovo mjesto u neposrednoj blizini kućnog broja 212. Dan petak 18. listopad 2013., popodnevni sati.

Naš Garevljanin, akter ove priče, trimerom je kosio travu u kanalu pored magistralne ceste. Vozila prolaze i u jednom trenutku staje osobni automobil marke MERCEDES, bh. registarskih pločica. U prvi mah je pomislio da ga vozač želi nešto priupitati, ali mu ovaj priopćava da je kamen, koji je iskočio ispod timera, razbio prednje vjetrobransko staklo.

Bez imalo oklijevanja traži da mu se namiri šteta.
Kosac odlazi do vozila i vidi da je stvarno prednje vjetrobransko staklo napuklo, ali isto tako na njemu se zamjećuje i još nekoliko oštećenja.

Ukazuje na isto, ali vozač dosljedan traži novac za razbijeno staklo i uopće ne sluša što ovaj govori i pokazuje.

Naš kosac, na trenutak zastaje vraća malo „film“ unatrag i pita se je li moguće da kamen ode toliko visoko jer je kosio kanal a ne bankinu, a svi znamo koliko je kolnik kroz Garevac uzdignut, te otkuda da udari u prednje vjetrobransko staklo, ukoliko se i dogodilo logičnije mu je da to budu desna bočna stakla...

Ipak, donosi zaključak da je možda i bio udar kamenčića u neki dio vozila, ali ovaj hoće da to iskoristi i naplati već ranije oštećeno vjetrobransko staklo. Zanimljivo je i to da je vozač stao u neposrednoj blizini  pored kosca bez zakona inercije jer bi inače otišao stotinjak metara naprijed.

I tako dok kosac razmišlja i traži logičku vezu, vozač i dalje insistira da mu plati.
Kosac odbija, a vozač poziva policiju. Ovi kao da su samo čekali njegov poziv u vrlo kratkom vremenu stvoriše se tu!

Dolazi, možemo to slobodno kazati njegova prometna policija iz Šamca (čovjek je Srbin iz Doboja, inače taksista).

Zašto kažem njegova, ne zbog nacionalnosti već iz razloga što se odmah stavila na njegovu stranu i umjesto da na licu mjesta prave uviđaj i traže dokaze (siđu u kanal i uvjeri se da u njemu nema kamenja i sl.)  jedan od prometnih policajaca donosi i presudu da je kosac kriv jer izvodi radove na cesti, a da to nije propisno obilježio, te da bi bilo bolje da namiri štetu, jer je novčana kazna u prekršajnom postupku 150,00 KM.

Kosac odbija, a policija sačinjava zapisnik, čak su ga i alkotestirali.

EJ, NARODE - SPRSKA POLICIJA ALKOTESTIRALA KOSCA.

STOGA POZOR NARODE - u Republici Srpskoj, koja je inače poznata po profesionalnom postupanju policije i kosci moraju imati 0 promila alkohola. Na sreću, naš kosac nije imao alkohola, tko zna kako bi se i završilo da je malo popio - vjerojatno bi prijava protiv njega bila u Haagu.

Svi smo čuli za Kampanju KAD PIJEŠ NE VOZI, a u Republici Srpskoj je u tijeku i KAD PIJEŠ NE KOSI. Zato kosci pozor.

Vjerojatno se većina od Vas pita tko je kosac. Samo ćemo kazati da je po struci pravnik i da je školovani policajac (završio policijsku školu, za razliku od ovih). Ali to je manje bitno, jer se ovo svima nama može već sutra dogoditi.

POUKA - Garevljani nedajte da vas zlo nadvlada već nadvladajte zlo dobrim!

Ovo je samo jedan od primjera koji nam pokazuje kako se čovjeku nametne pravna bitka da dokazujem svoju nevinost dok čuvari mira donose presudu bez suda! Umjesto da na licu mjesta rade na pronalaženju tragova i pravno relevantnih činjenica, preuzimaju ulogu suca i odmah presuđuju.

 

Za Posavinu.org piše Mišo Perak