27
Wed, Jan
4 New Articles
×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /var/www/clients/client5/web7/web/images/albumi/11susretipovratnika
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/albumi/11susretipovratnika

Nada Koturić
Typography

11 susret povratnika tisinaGORNJI HASIĆ-U povratničkom Gornjem Hasiću (općina Šamac u RS), u novoobnovljenoj školi, neumorni animator događanja u toj posavskoj župi fra Joso Oršolić, već 11-ti put za redom organizira susret povratnika.

Namjera mu je svakih šest mjeseci progovoriti o onome što je urađeno, što im valja činiti, uputiti obavezan pogled iz župnog ureda sa pohvalom onima koji im pomažu ali i oštricom kritike prema onima do kojih ne dolaze povratnički problemi. U početku takvih susreta okupljali su se povratnici u prostorima gdje nije bilo niti prozora i tek sa ponekim gostom. Danas, popis je gostiju puno veći, a broj povratnika nije značajnije povećan. U Župi Hrvatska Tišina u pet sela tek je oko 500 povratnika. Škola u Gornjem Hasiću (kao i u ostalim mjestima gdje su obnovljeni takvi objekti) spremna je primiti one zbog kojih je objekt i obnovljen – djecu. Ipak, i dalje se u toj školi ne čuje dječji smijeh. Okupljaju se jedino povratnici koji su uglavnom osobe treće životne dobi.

Nema mladih obitelji

Nema mladih obitelji u župi Hrvatska Tišina, dakle, nema niti djece koja bi ispunila radošću ove prostore. Susretom želimo uvijek animirati javnost prema svim povratničkim problemima. Najviše želim istaknuti ove povratnike koji su se vratili u župu. Iako su to uglavnom stare osobe, ipak su tu, rade koliko mogu, često i iznad svojih objektivnih mogućnosti, i župa živi. Upravo oni otvaraju mogućnosti za one koji se žele vratiti u Posavinu. Infrastruktura mjesta i obnova idu usporedo, župa se obnavlja, značajni su pomaci ali još je puno toga što treba uraditi. Ovim susretima upravo želimo potaknuti održivost povratka, ističe fra Joso Oršolić. U godini na izmaku, zaključuje župnik,  u ovoj župi mnoga su obećanja ostala mrtvo slovo na papiru, obećanja je uvijek puno ali malo onoga što se praktično čini.              

Projekti održivog povratka

U osam povratničkih sela općine Šamac, kazao je Đuro Ivanović, u posljednje tri godine u infratsrkturne projekte uloženo oko 1.300.000 KM. Kroz razgovor sa povratnicima tog posavskog područja doznajemo kako su njihova očekivanja usmjerena prije svega prema konkretnim projektima kojima bi se stvorila radna mjesta i uz koje bi mogli živjeti od svojega rada umjesto da očekuju socijalnu pomoć. Jedan od takvih projekata, vjerojatno i prvi takve vrste jeste projekt iz poljoprivrede. Povratnici očekuju dobivanje plastenika, strojeva za poljoprivredi, pokretanje proizvodnje u jednoj mini stolariji kojim bi posao dobila mlada povratnička obitelj Bartolović sa dvoje djece. Ipak ne žele, kažu nam, unaprijed govoriti jer puno je bilo obećanja koja nisu postala realnost pa tek kada projekt zaživi, obećali su, među prvima nas zovu u goste.        

Pitanja

Kao što je za povratnike prioritet obnova i projekti održivog povratka, tako je za nas riječ povratnika na Susretima prioritet. Zamjećujemo sve manje vremena koje im se daje za njihova pitanja. Nedopustivo su ih sveli na pisane upite zaboravljajući da ih većina zaboravlja pisati. Najrječitiviji su ipak uputiti nekoliko pitanja načelniku Šamca Savi Minić. -Sramotno je da u policiji radi onaj tko nas je u logoru tukao, u općini Šamac ne poštuje se dvojezičnost i latinično pismo kod službenih oznaka, na terenu gdje su naše međe sve više ih pomjeraju nama na štetu, šume nam sijeku, električna mreža još je na čekanju, neka su od postavljenih pitanja. Njih je načelnik Minić smatrao neumjesnim jer tvrdi, nisu u nadležnosti općinske uprave, shvatio ih je kao provokaciju a načinom odgovora umanjio je svaku želju kod povratnika za postavljanjem drugih pitanja. Za idućih šest mjeseci komunikacija s povratnicima , nadamo se, bit će ipak na višem stupnju tolerantnosti.

Za Posavinu piše Nada Koturić

{gallery}albumi/11susretipovratnika:240:160:0{/gallery}