03
Mon, Aug
1 New Articles

Nada Koturić
Typography

stara_vrataDesetu godinu zaredom povratnici župe Hrvatska Tišina uporno javnosti šalju apele za potporom povratku na taj posavski prostor. Apele za dobivanjem projekata kojim će vratiti mladost i dati budućnost tom posavskom području.


U suprotnom, kaže nam koordinator mjesnih zajednica tog posavskog područja Ivica Cvitkušić, naših pet sela bit će osuđeno na polako izumiranje jer oko 500 povratnika osobe su treće životne dobi. U župi Hrvatska Tišina fra Joso Oršolić vječni je animator i pokretač svih akcija. Župljanima nastoji dati duhovne snage za izdržati teško recesijsko vrijeme koje još teže pogađa povratnička osiromašena i devastirana područja.

-Na ovom povratničkom terenu još niti jedna škola ne radi jer u župi nema djece. Obnova je nezavršena, o ratnoj šteti nitko i ne progovara, a projekti iz poljoprivrede nikako da nađu puta do Gornjeg i Donjeg Hasića, Novog Sela, Tursinovca i Hrvatske Tišine. Na dodjelu tehničkih sredstava za rad (traktori, motokultivatori, plastenici) čekamo godinama a na dodjelu materijala za obnovu čekamo i po pet godina, kažu nam župljani. Povratnici planiraju u 2011. godini nastaviti započeti dugogodišnji posao obnove, uz ostalo ratom porušenog doma kulture u Novom Selu, traže donatora i za obnovu srušenog doma kulture u Hrvatskoj Tišini.

-Želimo izgraditi i porušeni dom kulture u Donjem Hasiću u ovoj godini, što nam je prioritet u kojem će nam pomoci i općina Domaljevac-Šamac, kaže nam Cvitkušić. Planiraju obnoviti i neke od prometnica.

Povratnici u ovoj godini traže donatore i način kako da realiziraju projekte no, ističe, sve ih je teže pronaći. Uvijek optimističan župnik Oršolić iznova hrabri povratnike, duhovno snaži i sam tražeći načina da projektima oživi to posavsko područje.

-Nekoliko godina šaljemo zahtjev institucijama i pojedincima BiH sa zahtjevom na zaštiti ljudskih prava na povratak, na imovinu, prava na dostojanstven život na vlastitom ognjištu. Odgovora nema. Mjerodavnim institucijama uputili smo odavno nadoknadu ratne štete. Srušeno je i devastirano preko tisuću kuća, otuđena sva imovina. Ratna šteta se procjenjuje u pet sela župe Hrvatska Tišina na preko 70 milijuna KM, tvrdi župnik fra Joso Oršolić. Gdje su sklonjene crkvene knjige i kada ce biti vraćene ovim ljudima? Kada će se završiti proces obnove društvenih objekata, cesta, elektro i vodovodne mreže. U posljednjih 10 godina od svega toga obnovljeno je tek ponešto. Sela župe Hrvatska Tišina čekaju konačno na kvalitetnu obnovu elektromreže. Koliko ćemo čekati na rasvjetu glavnih ulica zbog čega se i oni koji su se vratili nerado kreću noću, pa cijeli kraj noću izgleda još turobnije, ističe za kraj župnik Oršolić.

Za Posavinu piše Nada Koturić