28
Sat, Nov
9 New Articles

Nada Koturić
Typography

muzej tolisaJedna večer unutar zidina povijesnog zdanja franjevačkog samostana u Tolisi bila je drukčija od svih ranijih. Prvi put otvorena su muzejska vrata koja se nalaze pod krovom franjevačkog samostana u Tolisi “Vrata Bosne”.

Za izniman kulturni događaj Posavci mogu zahvaliti fratrima koji su godinama neumorno prikupljali i čuvali povijesno nasljeđe i dali mu stalni dom. Zahvaljujući njihovoj marljivosti, sačuvane su bogate zbirke kulturnoga blaga Bosanske Posavine.

Otvoren za javnost

Nije to bilo službeno otvorenje, ali svakako odlična prigoda da se na međunarodni dan muzeja čuje više o tom dragulju kulture i čuvaru kulturne baštine posavskoga kraja. Bio je otvoren za javnost do kasnih noćnih sati. Najmlađi župljani, ali i oni koji su sa štapom stigli do muzeja, dužnosnici, intelektualci, poljoprivrednici, učenici, domaćice, bake, svi s istom nakanom. Dati potporu onim što čine franjevci samostana u Tolisi, duhovnog središta Bosanske Posavine. Uz međunarodnu muzejsku priču, upriličena je i promocija Turističke monografije koja prezentira umjetničko blago sadržano u muzeju, crkvi i samostanu.

Gvardijan toliškog samostana fra Marijan Živković otvorio je večer muzeja. Ipak nije propustio spomenuti vrijednog i samozatajnog ugljarca Peru koji je strpljivo sakupljao građu spremnu za istraživanje kulture posavskoga kraja. U sklopu večeri promovirana je Turistička monografija. Prigodne su riječi uputili profesori: Đurđica Jezerčić , Marijan Damjanović, i Vidan Janjić te ispred TZ-a Oliver Oršolić. Glazbeno iznenađenje priredio je Župni zbor mladih pod ravnanjem prof. Marije Nedić, kao i klavirske skladbe u izvedbi Marije Živković i Mateje Mišković. U prezentaciji posjetiteljima je gvardijan Živković prikazao raskošnu ljepotu samostanskog kompleksa ali i podsjećanje na faze njegove obnove. Prof. Jezerčić se osvrnula na muzejsko i crkveno umjetničko blago te blago franjevačkog samostana.

- Stil uređenja interijera je poseban jer sav namještaj muzeja i knjižnice izrađen od tisućljećima starog drveta – abonosa, pa s ponosom kažemo da su svi vrijedni predmeti i knjige izloženi na način koji i zaslužuju. U muzeju su jako vrijedne zbirke koje su postavljene tako da prate vremenski slijed od prapovijesti do suvremenog doba. Prva od njih je zbirka pretpovijesne keramike, zatim zbirka oruđa i oružja od neolita do mlađeg kamenog doba, razni nalazi iz bakrenog, brončanog i mlađeg željeznog doba, bogati i vrijedni ostaci iz rimskog razdoblja, kao i vrijedna zbirka fibula različitih oblika i veličina. Tu su još zbirke oružja iz 18. i 19. stoljeća, zbirka fosila i minerala, etno zbirka, sakralna zbirka i jako bogata numizmatička zbirka, objasnila je prof. Jezerčić ističući važnost što je od sada i muzej u Tolsi dio Europske noći muzeja.

Važnost događaja

Važnost događaj za kulturni život Posavine istaknuo je i prof. Damjanović, Nadahnutim je riječima naglasio značenje prikupljanja i čuvanja predmeta, umjetnina i dokumenata koji prenose ideje pohranjene u njima. - Knjižnica i arhiv je također od iznimnog značenja, a svećenici su od samog početka bili svjesni prosvjećivanja, odgoja i obrazovanja - istaknuo je. prof. Janjić kazavši kako su franjevci još jednom ispred institucija jer su u cijeloj BiH zapravo inicijatori osnivanja muzeja.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić