Nada Koturić
Typography

DOMALJEVAC-Poplava je povezala dvije općine u RS Prijedor i Domaljevcac- Šamac u FBiH u vrijeme kada je posavskoj općini bila neophodna pomoć svake vrste. Na apel iz Domaljevca javilo se tada dežurnoj liječnici dr. Josić Udruženje građana DON iz Prijedora i suradnja je krenula.

projekt01 nak bih

Piše Nada Koturić

Uputili su deset volontera koji su svojski radili na uklanjanju otpada kojeg je voda uništila u dječjem vrtiću u Domaljevcu. Danas su ponovo zajedno u projektu " Čuvajmo tradiciju pomažimo drugima" vrijedan 60.000 KM.

Kroz deset mjeseci angažirat će se u Domaljevcu 25 žena na raznim edukacijama ne teme iz oblasti zdravstva nakon čega će Centar za socijalni rad odabrati 15 osoba o kojima će kroz tri mjeseci brinuti i pokazati što su kroz teoriju naučile. Predavači su stručne osobe, liječnici, psihijatri, fizioterapeuti, socijalni radnici.

Briga o nemoćnim i potrebitima

--Ne treba postojati na stotine razno-raznih udruženja koji se formalno registriraju, čine ih nekoliko osoba i ostvaruju samo svoje ciljeve. Mi osjećamo građane i njihove potrebe.

projekt02 nak bih

Često nas pitaju, čiji ste vi, a mi odgovaramo -Mi smo u vlasništvu građana koji u nas imaju povjerenja. Malim projektima pokušavamo građanima pomoći kako napisati projekt, kako realizirati ideje, kako ostvariti svoja osnovna prava.
 
Brojne smo projekte realizirali, pronašli donatora koji je sa preko 100.000 KM sudjelovao u kupnji mamografa, kupnji sanitetskih vozila i dr., kaže nam projekt menager DON-a Željko Marić. Kroz projekt sa općinom Domaljevac Šamac educirat će na teme brige o starim i nemoćnim osobama, nenasilnom rješavanju problema, pristupu povrijeđenim osobama, pristupu osobama sa posebnim potrebama, važnosti kućne njege i raznim temama iz oblasti zdravstva.
 
Žene će biti angažirane i na izradi ručnih radova tradicionalnim vezom, izradi predmeta od stakla, drveta, platna sa motivima posavskoga kraja sa ciljem čuvanja tradicije.

projekt03 nak bih
 
Priredit će se i izložba tih radova kako bi se šira javnost upoznala sa tradicionalnim vrijednostima čime se obogaćuje turistička ponuda . Svaki set predavanja je dvodnevan a odvija se u škola u Grebnicama, kaže nam Marić.

Pola milijuna maraka kroz projekte

Kroz razgovor sa projektnim menagerom Marićem doznajemo o 16. godišnjem radu Udruženja Don Prijedor, za primjer u BiH  a vjerojatno i regiji po načinu rada u službi građana.  

Financiraju se isključivo putem projekata, imaju šest stalno uposlenih za koje redovito i na vrijeme uplaćuju sve obveze , okupljaju stotine volontera.  Mlada i obrazovana ekipa na čelu  sa predsjednicom i izvršnom direktoricom DON-a je g-đom Murisom Marić čine ono što je mnogima samo teorija.

projekt04 nak bih

Godišnje uspiju osigurati kroz projekte oko pola milijuna maraka. Već su do sada ove godine uspjeli projektima doći do iznosa od preko 100.000 KM.

Za GIP piše Nada Koturić{jathumbnail off}