Nada Koturić
Typography

Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju na području Županije Posavske. Svečano je bilo jučer u Orašju na prostoru gdje se nalaze Osnovna škola, u neposrednoj je blizini Vrtić „Pčelica“ i Srednja strukovna škola.

dani kruha

Školsko je igralište bilo prepuno ne samo školaraca već i roditelja učenika kao i građana. Na štandovima su učenici Osnovne škole Orašje ponosno izlagali razne slastice koje su danima spremale, mame, tete, bake, a nastavnici organizirali cijelu aktivnost. Uz sve to upoznavali su se tijekom nastavnih sati dodatno o očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani.

Izložbe plodova zemlje

U prostorima škola tri posavske općine postavljaju se izložbe plodova zemlje, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha.

dani kruha1

Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture županije i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje, te mnogobrojne druge aktivnosti. Izložbene prostore obilaze roditelji učenika i njihovi gosti.

Za Posavinu.org GIP piše: Nada Koturić