03
Mon, Aug
1 New Articles

Nada Koturić
Typography

filmORAŠJE - Kulturna scena Posavine proteklu 2012. pamtit će po uradcima nekoliko mladih umjetnika koji su prvi put kročili na umjetničku scenu Posavine. Nakon sjajnih izložbi fotografija koje je priredila talentirana osječka studentica Tea Pejić iz Donje Mahale u Orašju i time obogatila, pa i promijenila umjetničku scenu Posavine.

Svojim kvalitetnim pomakom u poimanju istinskih kulturnih vrednota, na filmsku scenu hrabro su kročili mladići iz Tolise, Matića, Boka. Njih 16 pod vodstvom idejnog pokretača projekta Dine Dabića, osmislili su sjajnu priču i pretvorili je u filmski uradak 70 minutnog trajanja pod imenom „Neugodna tišina“.

Filmski prvijenac 16-orke
Po prvi put ljubitelji sedme umjetnosti u Orašju imali su prigodu pratiti filmsko djelo domaćih autora. Film „Neugodna tišina“, prvijenac mladih entuzijasta iz Tolise, privukao je neočekivano veliku pozornost javnosti, zbog čega su autori odlučili održati dvije projekcije istog dana. U dva termina oraška kino dvorana sa 400 sjedalica bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, podsjećajući zorno na rujanski filmski festival u Orašju. Film u središtu pozornosti a posavski glumci , baš kao i u Dane hrvatskog filma, na pozornici su burno pozdravljeni od publike kao najveću nagradu za svoj angažman. Istina, filmovi nisu stigli iz Pule , pa je tim veći uspjeh, jer je uradak domaćih filmskih snaga. Zbog velikog interesa, ponovo se priprema nova projekcija „Neugodne Tišine“ u Orašju.

Pune dvorane
-Sve je počelo prije tri godine na jednoj studentskoj večeri kad smo ja i Mario Oršolić sjedili, i maštali o nekakvom Hollywoodu i izmišljali priču u kojoj bi mogli napraviti zabavan film. Kroz nekoliko mjeseci napravili smo okvirni scenarij kojeg smo kasnije iznijeli prijateljima i evo, u konačnici napravili smo istinski show, ispričao je redatelj filma Dino Dabić i dodao,- Nije bilo teško doći do glumaca jer imam jedinstveno društvo koje jako voli zabavne i neobične stvari. Sigurno da bi film bio potpuniji da su se pojavili ženski likovi, jer žene znaju probuditi emocije kod gledatelja, pozitivne ili negativne, ovisno o scenariju. Tražili smo djevojke da odigraju par scena, odbile su nas, ali su izrazile spremnost da žele nastupiti u našem narednom projektu, dodaje Dino. -Presretni smo što je naša ideja prihvaćena. To nam je velik poticaj za budući rad. Poslat ćemo film na određene festivale i čuti reakcije, ali naš cilj je prvenstveno predstaviti se javnosti, rekao je Boris Petrović jedan od glumaca.  

70 minuta „Neugodne tišine“
Film je klasična horor priča pomiješana s humorom u koju je ubačen lokalni naglasak, jedna momačka večer, uništena budućnost zbog događaja iz prošlosti. Snimanje filma trajalo je tri mjeseca sa digitalnim kompaktnim fotoaparatom Cannon SX210 i sa IPHONE 4S, a ostalo je sve proizvod mašte i dobre volje. Ukupno je snimljeno oko 20 sati materijala od kojih film traje 70 minuta,  a gledatelji su mogli vidjeli još 10-ak minuta zanimljivih scena sa snimanja na lokalitetu u Tolisi. -Okvirno smo kazali glumcima o čemu trebaju pričati, a ne da imamo točan scenarij. Puno improvizacija film je učinio prirodnim, što je inače posebnost posavaca. Na ovome nećemo stati, jer već sada imamo 2-3 nova projekta, pojašnjavaju novopečeni filmaši. Pronašli su već i profesionalnog kamermana pa namjeravaju napraviti film za festivale. Uvjereni su u svoju kvalitetu, ideja im iz posavske svakodnevice ne nedostaje (žele prikazati posavski život i mentalitet, tradicijske običaje ali i lokale u kojim mladi provode noćni živo), pa vjeruju da imaju velike šanse za uspjeh u filmskoj umjetnosti. Film su izfinancirali iz svojih džeparaca a sada opravdano očekuju potporu zajednice.

U filmu „Neugodna tišina“ nastupilo je 16 glumaca, sve mladići generacijski povezani od 20 do 25 godina. Glumili su Dino Dabić, Ilija, Denis, Damir i Ilija Mijatović, Goran Jozić, Goran, Mato, Igor, Josip i Mario Oršolić, Goran Nedić, Hrvoje Dominković, Boris Petrović, Marijan Marošević, i Tomislav Jakobović, a u sporednim ulogama bili su dječaci Đuro Nedić, Matej Oršolić i Ivan Marošević. Film traje 70 minuta i namjeravaju ga proslijediti festivalima na ocjenjivanje. Mladi filmski entuzijasti imaju još 2-3 nova projekta na posavske teme a očekuju da im se pridruže i žene, jer su u prvijencu ostali usamljeni u traženju posavskih glumica.
 
Tea Pejić pokazala je kako se bistrim okom senzibiliziranim za foto-detalje može upriličit u malom Orašju veliki kulturni događaj. Dobre fotke praćene džez zvukom bila su dobitna kombinacija za posjećenost izložbi. Tea nije stala nakon početnog uspjeha u kojem je postala apsolutna miljenica medija. Nakon nekoliko izložbi fotografija bilježi i nova priznanja za uspješne fotografije a u međuvremenu je osnovala sa prijateljima i prvi Foto klub u Orašju. Mladi u oraškom kraju sve više pokazuju interes za modernu fotografiju i Tein način poimanja foto-umjetnosti.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić