Nada Koturić
Typography

Glazba nadahnjuje cijeli svijet, svemu što postoji daje poseban polet, nadahnjuje, pridonosi poletu mašte, a mladi glazbenici iz oraške glazbene škole postigli su sjajan uspjeh na šestom Internacionalnom festivalu muzike "Primavera", jednom od najznačajnijih glazbenih događaja regije.

skola Ivona

Etno selo „Stanišići“ u Bijeljini bilo je mjesto događanja koje je okupilo oko 600 natjecatelja iz 92 muzičke škole iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH. Note svjetskih klasika tijekom četiri festivalska dana izvodili su mladi talenti u ukupno 57 starosnih kategorija u disciplinama; klavir, klavirski duo, harmonika, violina, gitara, solo pjevanje, duvači (truba, flauta, klarinet) i solfeđo. Svojim virtuoznim bravurama glazbene nade regije oduševili su i izmamili svih koncertnih dana buran pljesak posjetitelja. Pobjednicima kategorija podijeljene su 43 medalje. Nikša Rudić Karać osvojio je laureat i prvu nagradu, klavir pianino "Feurich" za Muzičku školu “Vlado Milošević” iz Banjaluke.

skola orasje1

Glazbena škola Orašje

Na festivalu po tradiciji nastupaju i posavski osnovci iz Glazbene škole Orašje i u pravilu, donose nagrade. Prve nagrade već dvije godine rezervirane su za Sanjina Ćorhasanovića kojeg smo već predstavili javnosti Večernjaka kao dječaka, točnije, sada mladića, učenika sedmog razreda iz Orašja sa rijetkom sposobnošću dara apsolutnog sluha. Sanjin je naime jedan od 10.000 osoba sa sposobnošću raspoznavanja tonova, akorda i tonaliteta u njihovoj apsolutnoj visini. Uspješno su se predstavili i osvojili druge nagrade u svojim kategorijama također i Ivana Dominković iz Tolise kao i najmlađa Laura Živković iz Donje Mahale. Bravissimo mladi talenti, bravo i za profesorice Elmu Bukvić i Mariju Nedić u čijim su klasama učenici Glazbene škole Orašje, bravo za Posavinu i ponajviše za roditelje koji najviše podržavaju talente svoje djece.

skola orasje

 

Mladi talenti

- Ovo su mlade talentirane osobe koji iza sebe imaju godine napornog vježbanja, ali to rade sa ljubavlju pa im sve pričinjava radost i zadovoljstvo. Lijepo je što im festival može dati i sigurnost javnog nastupa i potvrditi koliko su daroviti, jednoglasno ističu prof. Bukvić i Nedić. Sanjin je u klasi prof. Bukvić prošlogodišnji i ovogodišnji pobjednik na klaviru u svojoj klasi. Ove godine izmamio je i suze u očima brojnih posjetitelja za izvedbu Bacha i za Chopinov Nocturno, iznimno zahtjevne kompozicije koje je izveo sa iznimnom lakoćom i bez ijedne greške, kažu glazbeni kritičari u svojim pohvalama talentiranog Sanjina. - Volim ovakve javne nastupe. To je bilo jedno nevjerojatno iskustvo. Na početku bude malo treme, ali nakon nekoliko nota nitko više ne postoji, samo klavir i ja, kaže Sanjin, kaže samouvjereno Sanjin. Ivana Dominković je deveti razred osnovne. Kao i prošle godine osvojila je visoku drugu nagradu zbog izvedbe na klaviru i time je, kaže, zadovoljna.

skola orasje2

-Jako sam sretna zbog Glazbene škole i svega što sam kroz glazbu naučila, kaže Ivana. Prof. Nedić prepoznala je talent najmlađe Laure koja je tek četvrti razred osnovne škole, a već je kući ponijela drugu nagradu. -Ja bih se zahvalila i roditeljima jer cijelo su vrijeme bili pratnja i zajednička potpora svima, kaže prof. Nedić.-Posavina ima vrhunske mlade glazbenike pa kada se uzme u obzir brojnost glazbenih škola iz puno većih sredina, mi smo imali izniman uspjeh ne samo ove već i ranijih godina, ponosno ističu profesorice i poručuju, prepoznati talente ove djece i maksimalno ih poticati i u godinama koje dolaze.
Oraški talentirani mladi glazbenici neće čekati samo Primaveru već će do tada imati još nastupa, kako pred domaćom publikom u Orašju i u Odžaku, a na vidiku je još nekoliko natjecanja. Do tada prioritet je ipak završiti nastavnu godinu, ali, kako se radi o odličnim učenicima, ne sumnjamo da će sve biti kao i u njihovim notama u znaku zvonke radosti.

Za Posavinu.org piše: Nada koturić