24
Sun, Jan
3 New Articles

Nada Koturić
Typography

sjednica hd napredakGAREVAC-U povratničkom Garevcu HKD Napredak malim projektima čini velike pomake u animiranju povratka u taj posavski kraj. Svaka posjeta povratničkom Garevcu u Bosanskoj Posavini dojmljiv je susret s područjem u kojem se povratak događa tek u tragovima, a ratne rane iz prošloga rata vidljive su na svakom koraku.

 

Oni najustrajniji vratili su se rodnom kraju i daju živo(s)t tom, nekada među najbogatijim područjima u BiH. Garevljani su se raselili po cijelom svijetu i kroz portale kao što su primjerice portal koji uređuje Mišo Perak u Švicarskoj, progovaraju o rodnom kraju.

Namjera nam nije bila ovoga puta progovoriti o njima, jer unatoč svemu ipak lagodnije (ne uzročno-posljedično i sretnije), žive na zapadu, već o onima koji strpljivo i ustrajno malim projektima čine velike pomake na povratku.

Otvorena kuća
Otvorena kuća u Garevcu je jedan od projekata Hrvatskog kulturnog društva Napredak i bitna za razvoj Bosanske Posavine, ali i cijele BiH. Smještena je u nekadašnjoj Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Garevcu staroj preko 100 godina. Projekt Otvorene kuće je počeo 2006. godine kako bi se stvorio prostor u kojem stanovništvo s područja općine Modriča, ali i susjednih općina, može na jednom mjestu naći sve informacije vezane za povratak, prava koja mogu ostvariti, dobiti stručne savjete o mogućnostima ekonomskog razvoja, oživjeti obiteljska gospodarstva i razvoja poljoprivrede, ali i razne edukativne, duhovne i kulturne sadržaje. Otvorena kuća bila je domaćin više od 20-tak raznih radionica kroz koje je educirano o projektima od kojih povratnici mogu živjeti. U njima Napredak daje svake vrste potporu.

Pokazni voćnjaci        
Sjednica središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak Sarajevo na čelu sa prof. Franjom Topićem vrlo često upravo to posavsko mjesto bira za održavanje svojih redovitih sastanaka.

Uz aktualne teme iz rada Napretka, na terenu vide kako se odvijaju njihovi zapožeti projekti u Garevcu, Otvorena kuća i pokazni voćnjaci sa tisućama posađenih jabuka i krušaka koji će biti oaza zdrave hrane i početak jedne velike povratničke priče.

Jedno je teorija a drugo praksa kada mi kroz ovakve redovite dolaske u Garevac i održavanje razne vrste skupova šaljemo poruku da povratnici nisu sami. Otvorena kuća je za cijelu Posavinu a ne samo Garevac, no zgrade su jedno a ljudi drugo. Zgrade bez povratnika nemaju svrhu zato ih mi potičemo i ovakvim projektima kakvi su pokazni voćnjaci koji mogu pokazati da se na ovim povratničkim prostorima može ponovo jako lijepo živjeti, kazao je prof. Topić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić