Nada Koturić
Typography

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u posavskom mjestu Kornici realizira i ove godine projekt kojim uspješno okuplja mlade poljoprivrednike iz cijele BiH. U dosadašnjem odvijanju projekta sudjelovalo je 60 mladih, od kojih je 16 najuspješnijih dobilo poticaje u visini od 5000 eura za svoje nove ili postojeće poljoprivredne biznise.

Zelena rezidba

Ove godine u projektu sudjeluje 20 kandidata iz Orašja, Žepča, Odžaka, Sarajeva, Rame i Uskoplja. Stručnjaci ih uče i vode kroz teoriju, ali i važniju praksu kako postati uspješni voćari i jednog dana osnovati vlastiti biznis. Projekt ne bi uspio bez tvrtke Zorg-In d.o.o. iz Kornice, vlasnika Petra Luše. Srednje strukovne škole iz Orašja i Odžaka potvrdile su se odličnim i ozbiljnim partnerom projekta i za sada sve uspješno i prema planu teče, tvrde organizatori.

zelena rezidba kornica

Ovih dana održana je osamnaesta edukacija u sklopu projekta “Iuvenes Fructus”. Tema edukacije bila je ljetna (zelena) rezidba, a edukacija je započela praktičnim dijelom u skladu s temom. Polaznicima su demonstrirani osnovni zahvati zelene rezidbe, a nakon demonstracije odrađeno je prorjeđivanje oštećenih i suvišnih plodova. Zbog vremenskih neprilika zadržavanje u voćnjaku nije bilo moguće, stoga su polaznici s profesoricom vršili skladištenje žitarica.

U teorijskom dijelu nastave kandidati su imali priliku bolje se upoznati s ljetnom rezidbom. U intenzivnom voćarenju ljetna rezidba je neizostavna pomotehnička mjera, koja se izvodi u nekoliko navrata, a njezina izvedba prvenstveno ovisi o voćnoj vrsti, bujnosti stabla i o vremenu primjene, objašnjavaju edukatori.

Višegodišnji projekt

Projekt “Iuvenes Fructus” ima za cilj educirati mlade te raditi na njihovu osnaživanju u poljoprivredi, tako što će tijekom jednogodišnjeg programa edukacije kroz teorijsku i praktičnu nastavu usvajati znanja i vještine za rad u voćarstvu. Osim toga, sudionicima edukacije omogućeno je i stjecanje radnog iskustva kroz volontiranje, certifikat o završenoj edukaciji te pokretanje vlastitog biznisa. Ne izostaju ni nagrade za najbolje jer sredstvima žele potaknuti njihovu nakanu da na posavskim oranicama grade svoju budućnost.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić