Nada Koturić
Typography

Primjera povratka sa zapada u Posavinu ima, ali doista su rijetki. Jednosmjerna karta prema zapadu puno je češća. Pri tome nepravedno su zapostavljeni svi koji ostaju, osobito mladi koje ne privlače svjetla modernih zapadnih metropola. Naprotiv, inspiraciju nalaze u starinama. Ovoga puta takvih smo pronašli čak 20-ak, a riječ je o mladićima u Tolisi.

Ljubav i druženje

Neformalna je to skupina mladića prepoznatljiva u Posavini pod imenom “Kraljevi raga”. Vraćaju sjaj starim motorima i pritom se odlično zabavljaju i šire pozitivnu energiju. Kupuju stare motore, restauriraju i za sada ne prodaju. O zapadu ne razmišljaju, kažu, previše vole Posavinu i laganiji ritam života koji, istina, ne donosi više novca, ali puno više radosti druženja i zadovoljstva življenja.

- Svaki dan nakon posla, poslije 16 sati, skupimo se kod prijatelja u radionici i tu kreću svi naši projekti restauriranja starih motora. Trenutačno radimo jedan motor iz Širokog Brijega, no uglavnom radimo svoje te motore naših prijatelja jer oko njih ima puno posla - kaže nam Šimun Dominković. Matej Dominković otkriva nam kako svatko radi dio posla koji najbolje zna.

kraljevi raga 900

- Najvažnije je da se dobro zabavimo, družimo, a to ne bismo mogli nigdje drugdje. Naši prijatelji koji su otišli u Njemačku, Austriju i Švicarsku dođu na ljeto i zavide nam na tom druženju i vremenu koje imamo za sebe. Imamo manje novca, ali baš onoliko koliko nam treba, no puno više uživamo nego oni - kaže Matej koji dio vremena provede u Radiju Orašje za miks-pultom, na svadbenim i drugim feštama koje se ne mogu zamisliti bez njegova izvornog benda u kojem svira šargiju. Ako se tome doda i aktivnost u KUD-u “Kralj Tomislav” Tolisa, slobodnog vremena gotovo nema, kao i ostali “Kraljevi raga” kojima su ipak motori najveća ljubav.

Od Tolise do Pule

Kada prolaze gradom vedri momci ne mogu ostati nezamijećeni. Šire vedrinu, optimizam i ubiru simpatije. - Motori nam se stalno kvare. Uvijek postoje neke sitnice, problemi koje mi rješavamo u radionici i iziskuju nam puno novca i živaca, ali to je naš hobi - priznaje Josip Kobaš. - Kada prođemo kroz selo, najvjerojatnije pokvarimo sve antene i televizore, signali se potpuno izgube zbog buke koju proizvodimo, ali svi se ipak osmjehuju, dodaje Denis Oršolić. Ipak, najveći podvig među “Kraljevima raga” napravio je Marko Nedić prošle godine kad je uspio sa svojim motorom starim 47 godina otići na motosusrete u Pulu. - Putovao sam nekih 20 sati do Pule i još toliko natrag. Bilo je fenomenalno iskustvo tih 1200 km jer putovanja zbližavaju i povezuju ljude i šire vidike, smatra Marko.

Za GIP piše Nada Koturićkraljevi raga 1024