Nada Koturić
Typography

Policija Županije Posavske i ovoga puta potvrdila se doraslom novoga izazova. Imaju pune ruke posla i, kažu nam, ne pada im na pamet da traže bolovanje u ovo doba kada svi, kažu moramo disati kao jedno, istina s maskama, poštujući preporuke i mjere kriznih stožera. Policajci koji su nas uredno legitimirali zbog kretanja izvan dopuštenog vremena od 20.00, no sa validnom propusnicom, poručuju da su zahvalni građanima koji poštuju zapovijedi o socijalnoj distanci, ne kretanju i poštovanju mjera samoizolacije.

Malobrojne koji pak to ne čine uredno sankcioniraju. Policija je svakako na prvoj crti obrane od koronavirusa jer se brinu da se virus ne proširi posavskim područjem prateći vozila i autobuse od graničnog prijelaza do granice sa Županijom Posavskom, zbog nelogične odluke kojom na Graničnom prijelazu Orašje nije postavljen karantena šator ili zatvoren prijelaz.

Policija za primjer

Iako se policija ne žali na prošireni broj poslova koje mora radit, pomalo je neshvatljiva odluka kojom na Graničnom prijelazu Orašje koji je uvijek slovio za jedan od najfrekventijih u državni, nije postavljen karantena šator. -Od Graničnog prijelaza Orašje stvorio se lijevak preko kojeg ulaze svi oni koji ne žele ići u posebne karantene i imati posebne tretmane na graničnim prijelazima u Šamcu, Brodu i Gradišci.

granica orasje 900

Gužve su velike osobito vikendom pa pripadnici MUP-a PŽ od graničnog prijelaza Orašje vrše pratnju svih osoba u njihovim osobnim automobilima ili autobusima do granice Posavske Županije, i pri tome ne dozvoljavaju zaustavljanje na benzinskim ili trgovinama te ih predaju mjerodavnim službama u F BiH i RS. Sve to uzrokuje dodatno angažiranje velikog broja policajaca koji bi se istovremeno trebali baviti kontrolom provedbe ostalih mjera i zapovijedi koje su na snazi u PŽ, tvrde u županijskoj upravi.

Važnost informiranja

Na prvoj liniji obrane od koronavirusa uz policiju su i zdravstveni djelatnici, dežurni u ljekarnama, trgovci, vozači, novinari. Svi se pri tome ne žale na otežane uvjete i svatko radi svoj dio posla. -Izbrusili smo se mi još u ratu. U poplavama smo svi bili jedno sa svakim milimetrom nabujale rijeke, a sada moramo bježati jedan od drugoga i pri tome obavljati svoj posao, kaže nam Ilija Ilić, ravnatelj Radio postaje Odžak. Dodaje, povećanom riziku izloženi su i novinari , međutim to je rizik našeg posla. Nastojimo biti uslužni servis našim građanima. Sve relevantne informacije od relevantnih institucija vrlo brzo u roku od nekoliko minuta dolaze do naših slušatelja, kaže Ilić. Na području Županije Posavske od iznimne su važnosti za informiranje građana i još dvije lokalne radijske kuće Radio postaja Orašje i Radio Preporod.

Za Posavinu.org poiše Nada Koturić