04
Tue, Aug
1 New Articles

Nada Koturić
Typography

baka_iz_ugljareNajstarija posavka iz Ugljare kraj Orašja proslavila 90-ti rođendan! Vjera, poštivanje, pjesma i umjerenost recept dugovječnosti bake Ruže Živković. ORAŠJE-Baka Ružica Živković iz Ugljare kraj Orašja, jedna je od najstarijih posavski.

Ovih dana proslavila je 90-ti rođendan. Mnogi bi za nju kazali da je super -baka, jer i danas je vedra, pokretna, bistra uma i gotovo mladenačkog duha. Dvoje djece, petero unučadi i sedmoro praunučadi njena je najveća radost a vjera u Boga pružala joj je kroz desetljeća duhovni mir i snagu. Na slavlje nije navikla. Ipak, ugodno je za nju bilo iznenađenje slavljeničke torte i čestitanja. Sve je proteklo uz neizbježnu izvornu posavsku pjesmu bez koje baka ne može ni u devedesetim.          

Muž je uvijek u pravu


-Kroz moj život uvijek sam voljela mir i umjerenost. Važno je i uvažavanje svih vjera, napominje s posebnom ozbiljnošću , inače. Kaže, djeco moja ovo neće izaći na dobro. U svim trenucima, a bilo je i lijepih i tužnih tijekom njenog mladenačkog života, oduvijek je pratila pjesma. –Volim svaku pjesmu jer ona donosi vedrinu, ipak, najdraža mi je izvorna posavska uz šargiju i violinu, priča nam baka Ruža i sa filigranskim sjećanjem i najsitnijih detalja pojašnjava neke djeliće svojeg života. Doznajemo tako o njenoj ranoj udaji i osnovnom motu koji ju je pratio kroz desetljeća– poštivati starije, uvažavati muža, - Danas je drugačije vrijeme, te vrijednosti više nisu kao nekada, sve je drugačije, žene bi da su glavne a to nije prirodno, smatra baka

Zaigra i u 90-oj


Doznajemo i neke praktične savjete bake Ruže za dugovječnost koja njoj ne predstavlja opterečenje jer za 90.godina još nikada nije posjetila bolnicu.-Možda je tajna u tome što se ne volim svađati. Volim mirne tonove a povišene samo u pjesmi. I u hrani nisam pretjerivala, ne volim vještačke stvari. Nikada nisam jela paštetu niti prerađevine. Volim domaće i prirodno, kaže 90.godišnja baka iz Ugljare. Susjede bake Ruže skupa sa njenom obitelji sudjelovali su u rođendanskom slavlju.Pripremile su joj i posebnu pjesmu.Pročitala joj je lijepe rođendanske stihove susjeda Kata Lefler. Poželjele su svojoj susjedi zajedničko slavlje sve do 100-te a super baka skromno je poželjela da živi onoliko koliko se sama može poslužiti.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić