Nada Koturić
Typography

U vremenu neizvjesnosti u kojoj živi Posavina, od poplave do suše, od korone do svih ratnih slika koje nam se ovih dana vraćaju prateći ratne strahote u Ukrajini, dašak optimizma ulijevaju slike koje pune baterije ljudskosti i vjere u istinske vrijednosti, ljubav, obitelj, zajedništvo. Život obitelji Blažanović iz Ugljare nadomak Orašja kao i brojnih u Posavini, naizgled običan, jednostavan, sa skromnim životnim ciljevima Marije i Slađana koje prati zasnivanje mlade bračne zajednice, kako sagraditi svoj dom, dobiti posao, zasnovati obitelj, stvoriti što bolje uvjete za djecu.

sladjan 1024

Tri djevojčice kao kruna ljubavi samo su im uljepšali svakodnevicu. I onda, kao grom iz vedra neba, Slađanova bolest na koju se nikada ne misli, planira, jednostavno se pojavi. I baš kako su se zavjetovali … u dobru i u zlu… Marija i Slađan zajedno pokušavaju prebroditi teške trenutke i žive skladan život u kojemu unatoč brojnim problemima, opasnih po život supruga i oca, ne žele ustuknuti pred tugom već radosno žive svoju svakodnevicu.

Optimizam ne manjka

Uz sve probleme s kojim se Slađan suočio sredinom siječnja prošle godine zbog karcinoma, došlo je do komplikacija i dobio je i fibrozu pluća te su mu šanse za preživljavanje bile polovične, ali, kako vrijeme odmiče, uz terapiju, on se nosi sa svime što mu je život priuštio. -Trenutno sam na kućnom liječenju, na koncentratoru, na jednoj litri kisika, i to je ono što su mi propisali na zadnjoj kontroli u Zagrebu, na Jordanovcu. Pluća su trenutno na 40% svoje funkcije, kaže Slađan. Unatoč svemu obitelj zrači optimizmom a njihovu povezanost može potvrditi svatko tko ih poznaje, pa nije ni čudo što se Slađan dobro drži, uz svu potporu oko sebe. Supruga Marija stoički i sa osmjehom prati svaku Slađanovu riječ. -Pa iskrena da vam budem ni sama sebi ne vjerujem šta sve mogu, ali žene su najjače kad se nađu vjerojatno u najgorim situacijama, najviše od svega me drže vjerojatno djeca, sam on kao prvo, ljubav mog života, šta drugo da kažem, ali djeca su ta koja su me izvukli za svo ovo vrijeme dok je on bio u Zagrebu, dok su bili najteži trenuci, kaže nama Marija.

Hvala svima

Zajednica nije ostala nijema na problem ove obitelji jer skupo liječenje ipak ne mogu sami financirati. Uz ostalo organizirane su i humanitarne akcije, no kako cijela situacija zahtjeva dugotrajno liječenje, pomoć zajednice ponovo je neophodna. -Trenutno dobijemo nešto od socijalnog, no želim istaknuti mog poslodavca Zlatka Oršolić (Yimor) koji se stvarno brine o nama koliko god može i ja se na tome zahvaljujem. Naravno želim zahvaliti ovom prilikom svima koji su sudjelovali u svim akcijama za mene, kaže Slađan.

sladjan01

Ipak neophodna pomoć

Lijek koji Slađan koristi na mjesečnoj razini (Ofev ili Vargatef, nintedanib) nije na federalnoj listi lijekova, što je svakako veliki problem, pa ga onda moraju kupovati u Hrvatskoj a košta blizu 5.000 KM. - Nadam se iskreno da će netko nešto poduzet i taj lijek staviti na listu, ako ne za mog Slađana, barem za ljude koji će nažalost oboljeti, iako bih željela da nitko ne oboli, kaže supruga Marija i dodaje, borim se i ne dam da tuga pobjedi. Jednostavno želim da to sve prođe i na kraju zajedno pobijedimo. Dat ću sve od sebe da tako i bude, poručuje Marija. Za one koji žele pomoći obitelji Blažanović mogu se informirati na mob 063 608 728, na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili uplatiti na njihov račun Addiko bank Orašje 3060003088682894.

Za Posavinu.org piše:Nada Koturić