Nada Koturić
Typography

Uspješna predostrožnost i preventiva u borba protiv koronavirusa te prije svega disciplina građana, angažiranost medicinskog osoblja ali i volontera te humanitarnih udruženja, uz koordinaciju kriznih stožera na razini Županije Posavske za sada ima dobre rezultate. U tri posavske općine nema zaraženih virusom COVID-19. Testirano je ukupno 83 osobe, od kojih je kod 3 osobe potvrđena infekcija koronavirusa  i sve tri su izliječene.

Na području općine Odžak u borbi protiv pandemije osobito su se istaknuli odžački Crveni križ i Centar za mentalno zdravlje, te Udruga samaritanaca Posavina.

samaritanka 900

200 izlazaka na teren

-Od početka pandemije koronavirusom imali smo preko 200 izlazaka na teren koji su značili podjelu humanitarnih roba ali i dolazak na pozive građana. Stavili smo se na raspolaganje građanima starijim od 65 godina, kaže Dino Pobrić, predsjednik Crvenog križa Županije Posavske. Prema spoznajama voditeljice Udruge Samaritanaca Posavina Odžak Spomenike Ivanković u općini Odžak ima preko 30 osoba za koje je potrebna svakodnevna dostava hrane. U Udruzi se trude koliko mogu i 15-tak osoba uključenih u rad odžačkih Samaritanaca slobodno vrijeme usmjerava u takve dobrotvorne svrhe kako bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Na području općine Odžak, Centar za mentalno zdravlje pruža 24 sata psihosocijalnu potporu i informacije građanima koji se osjećaju uplašeno, uznemireno ili potišteno tijekom pandemije koronavirusa.

Odžački samaritanci

-Neki dan imali smo oko 120 raznih telefonskih poziva građana zbog savjetovanja, uputa, usmjeravanja, kao i zbog traženja stručne pomoći. Suradnja s Crvenim križem Općine Odžak, Udrugom Neuron i Samaritanskom Udrugom odvija se kroz volonterski angažman profesionalaca i članova Udruženja. Pružamo psihosocijalnu pomoć i potporu našim klijentima , članovima njihove obitelji, starim i nemoćnim, oboljelim od COVID-19 i članovima njihove obitelji, ističe Ana Majić glavna sestra Doma zdravlja Odžak i okupacioni terapeut. samaritanci 900

Poučeni iskustvom s nepogodom od poplava kao kriznoj situaciji, u CMZ Odžak svjesni su koliko je neophodno očuvati mentalno zdravlje. Mr. Dragan Tomić, psihologinja u Centru pojašnjava da se kontakt s pacijentima obavlja putem telefona i video poziva, ali uz poštivanje svih mjera imaju i okupacionu terapiju u kućnim uvjetima te odlaze i u kućne posjete. Alisa Mujanović, socijalna radnica naglašava kako nema osobe koja se savršeno može snaći u situaciji kakva je pandemija, u svijetu nepoznatog i neistraženog virusa za kojeg znanstvenici još traže adekvatan odgovor, ali smatra da je važno ne izgubiti humanost, želju za pomoć, ostati smiren i pozitivan.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić