Nada Koturić
Typography

Informacija o provedbi revidirane strategije razvoje općine Orašje (od 2016. do 2020.) za 2018. godinu te plan provedbe i indikativni financijski okvir za razdoblje od 2019. do 2020. godine središnje su teme razmatrane plenarne sjednice Lokalnog partnerstva općine Orašje o kojima su govorili načelnik općine Orašje Stanko Vincetić i stručni savjetnik Pejo Ivanović.

Ekonomski sektor

Planom provedbe i indikativnim financijskim okvirom za razdoblje od 2018. do 2020. godinu, Općina Orašje postavila je za cilj u protekloj godini provesti ukupno 31 projekt čija je vrijednost veća od dva milijuna i 140 000 konvertibilnih maraka, od kojih su vlastita sredstva iz općinskoga proračuna gotovo 680.000 konvertibilnih maraka, a ostatak iz drugih, eksternih izvora. Realizirana su ili je u tijeku realizacija ukupno 44 projekta. Predviđena su planom provedbe 23 projekta (74 posto), a za preostali 21 projekt ukazala se prigoda za njihovo kandidiranje, dovršetak ili pak početak, čulo se tijekom sjednice u Orašju.

orasje 900

Iz ekonomskog sektora provedeno je devet od planiranih 13 projekata, završeno je ili započeto njih devet, u vrijednosti gotovo 600.000 konvertibilnih maraka, što je čak 91 posto u odnosu na projektirani financijski okvir. U društvenom sektoru planirana je realizacija šest projekata, a okončano ih je sedam što je, kako je naglašeno, 117 posto. U ovom sektoru najvredniji projekt, kako je istaknuto prigodom sastanka u središtu Posavske županije, predstavlja stambena zgrada za smještaj prognanika koji se nisu vratili svojim kućama s područja općine Orašje te socijalno ugroženih osoba, čija je okvirna vrijednost nešto veća od milijun maraka.

Zgrada bi trebala biti izgrađena u ovoj godini i po mogućnosti stavljena na raspolaganje korisnicima.

Treći sektor, a to je zaštita i unaprjeđenja životne sredine, predviđa 12 projekta vrijednosti nešto manje od 1,3 milijuna konvertibilnih maraka, a radi se o kapitalnim projektima najveće vrijednosti koji se odnose na vodoopskrbu u ovom dijelu Posavske županije koja obuhvaća i odvodnju otpadnih voda na prostoru cijele općine Orašje te izgradnju i održavanje cestovne infrastrukture.

Komunalna infrastruktura
 
Također, rađeni su i određeni zahvati na školskim objektima. U prošloj godini okončano je ili započeto 18 projekata što je za 50 posto više od plana. Svi projekti nisu završeni jer se radi o projektima milijunske vrijednosti. Izgradnja prečistača pitke vode na vodocrpilištu Kostrč projekt je vrijedan više od tri milijuna konvertibilnih maraka, a trenutačno je u postupku izbor izvođača radova. U komunalnu infrastrukturu na području općine Orašje, kako se moglo čuti, uloženo je više od 600.000 konvertibilnih maraka, ali poslovi u nekim dijelovima nisu u potpunosti okončani zbog vremenskih uvjeta koji nisu dopustili izvođenje radova. Izdvojimo rekonstrukciju ulica u Orašju i izgradnju pješačke i biciklističke staze kojom je grad Orašje postao, ne samo urbano uređeniji i ljepši već i sa značajno podignutom sigurnosnom ljestvicom za pješake.

Za GIP piše Nada Koturić