Nada Koturić
Typography

Europska unija najveći je donator s oko 230 milijuna eura, Regionalnog stambenog programa koji financira međunarodna zajednica. Programu su dali potporu SAD, Italija, Njemačka, Norveška, Švicarska, Danska, Turska i druge zemlje donatori, uz potporu UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).

Taj višegodišnji program provodi se u nizu potprojekata za koje se pripremaju posebni projektni prijedlozi (aplikacije). Do sada su BiH odobrena sredstva u iznosu od 48,6 milijuna eura za provedbu pet potprojekata u okviru kojih će se obnoviti oko 2000 individualnih stambenih objekata za potrebe povratka izbjeglih i raseljenih osoba, te izgraditi 512 stanova za potrebe lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica iz RH u BiH, kao i reintegracije povratnika.

Stanovi za izbjeglice

Na osnovi dostupnih sredstava u Fondu RSP, BiH je pozvana da pripremi aplikaciju za šesti potprojekt DPSZ. Vrijednost donatorskih sredstava za potprojekt BiH6 iznosi 14,8 milijuna eura, što, uz domaću kontribuciju od 2,7 milijuna eura, čini ukupnu vrijednost projekta od oko 17,5 milijuna eura. BiH je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Distrikta Brčko BiH.

izgradnja kuca

Vodeća institucija i jedinice za implementaciju definirali su polazne osnove za BiH6, na osnovi čega je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u suradnji s partnerima iz resornih entitetskih ministarstava i uz potporu lokalnih zajednica, u obvezi blagovremeno pripremiti projektnu aplikaciju. U ovom potprojektu planirana je re/konstrukcija 235 obiteljskih kuća na području RS-a i 365 stanova u višestambenim zgradama, od kojih 245 na području FBiH i 120 na području RS-a. Stanovi će ostati u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica koje osiguravaju građevinski opremljeno zemljište i priključke na infrastrukturu te će služiti za stambeno zbrinjavanje najugroženijih raseljenih osoba i povratnika po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja, izvijestili su iz Ministarstva.

Zainteresirana općina Orašje

Održan je i radno-konzultativni sastanak za nominiranje potencijalnih lokacija za izgradnju višestambenih zgrada na području Federacije BiH, u organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Sastanku su, pored organizatora i predstavnika resornog ministarstva, nazočili predstavnici 21 općine i gradova iz FBiH, potvrđujući na taj način zanimanje, potrebu i spremnost lokalnih zajednica za suradnju na pripremi potprojektne aplikacije za BiH6, koja će do kraja siječnja 2018. godine biti poslana preko CEB-a i predstavljena donatorima.

Skupština donatora će o prijedlogu BiH odlučivati polovinom ove godine, a implementacija potprojekta BiH6 predviđena je do kraja 2020. godine. Općina Orašje potvrdila je svoje zanimanje, potrebu i spremnost, te predložila građevinsko zemljište u naselju JUG II kao mjestu na kojem bi se mogla izgraditi stambena zgrada i na taj način zbrinuti 25 povratničkih obitelji, koje su uglavnom i socijalno ugrožene obitelji.

Općina Orašje je i službeno poslala pismo namjere s predloženim građevinskim zemljištem i popunjenim obrascima o dostupnosti priključaka na infrastrukturu, koje će do kraja siječnja biti predstavljeno donatorima. Ako bude odobreno, posao vezan uz izgradnju stambene zgrade trebao bi početi u drugoj polovini godine, a kompletno završiti do 2020. godine.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić