27
Wed, Jan
3 New Articles

Nada Koturić
Typography

 

posavska svadbaU živopisnom posavskom krajoliku Kočišta snimljena tradicionalna posavska svadba. - Želimo našoj djeci ostaviti nešto vrijedno, našu tradiciju, pa neka je i oni poštuju - ističu Đukićevići. Posavino, volio te ne bi da se nisam rodio u tebi, orilo se na Kočištima, dijelu Domaljevca koje se proteže uz rijeku Savu u živopisnom i gotovo netaknutom prirodnom okruženju.

Vrijeme kao da je stalo na vikendici ili, kako se to u posavskom kraju kaže, stanu Đukićević. Tamo su nas pozvali Luca i Marijan Ban, da zabilježimo i javnosti prenesemo kako se od zaborava čuva tradicija i njeguju s najvećom ljubavlju stari običaji i nematerijalna baština.

Veliki voćnjak, bunar i niz drugih, danas već etno-eksponata, vraćaju nas u vrijeme naših djedova i pradjedova. Upravo su takav ambijent Luca i Marijan odabrali kako bi ovjekovječili snimanjem cjelokupnog svadbenog običaja koji se njeguje i danas u posavskome kraju.

–Upriličili smo pravu starinsku posavsku svadbu s mladencima u kočijama, kumovima, starim svatom, starosvaticom, od dovođenja mlade, pregovaranja za ulazak u dvorište, prodaje mlade, jabuke s novcem, i ostalim detaljima koje prati tradicija svadbe u Posavini, kaže nam Luca. U ovom dijelu BiH ljudi još uvijek uspijevaju otrgnuti tradiciju od zaborava.

Za Posavinu.org piše Nada Koturć

 


 

Ranija snimka HKUD Posavina Zürich