Nada Koturić
Typography

Orašje ima svoju prvu maratonku. Azra Hećimović Omerović je ovih dana u Splitu istrčala svoj prvi maraton, a trčala je skupa sa 3 000 sudionika. Još jednom je medaljom obogatila svoju kolekciju a Posavinu učinila značajnim odredištem zaljubljenika ovoga sve popularnijeg sporta.

Posavska je maratonka uspjela 42 kilometra istrčati za nešto manje od pet sati, što je, kaže, kruna njenog dosadašnjeg rada. Nakon polumaratona u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, a potom i Goteborgu u Švedskoj što je bilo fascinantno iskustvo, logičan slijed je bio prvi maraton.

azra hgecimovic

Istrajnost u treninzima

-Nadam se da ću biti inspiracija mnogima, jer ovo je najljepše vrijeme za započinjanje svega, a pogotovo takvih sportskih aktivnosti, kazala je Azra nakon povratka u Orašje. Oduševljenje i čestitke sugrađana za veliki sportski pothvat dobiva na svakom koraku. -Mnogi nisu vjerovali da ću uspjeti, tim više jer sam obiteljska žena, supruga i majka a računajući i moje godine. Ipak uspjela sam ih sve razuvjeriti da unatoč svemu ako se nešto istinski voli nema nikakvih ograničenja i u samom je startu takav pokušaj „osuđen“ na uspjeh, zadovoljno ističe skromna i samozatajna Azra koja zapravo sport živi od malih nogu .-Kao mala bila sam neuhvatljiva. U svim igrama sam bila najbrža i osvajala nagrade. Iz ranog djetinjstva mi je sport blizak, jer dolazim iz sportske obitelji. Brat Ibrahim je vrhunski karatist a svi poslovi oko kuće bili su neka vrsta treninga, odatle i moj sportski duh, nasmijano i vedro kaže nam ta mlada žena koja u svojim nogama ima istrčane tisuće kilometara, što svakodnevnog trčanja, što treninga, nekoliko polumaratona, a sada i maratona.

azra hgecimovic1

Sportska avantura

Azra nam pojašnjava kako je započela njena priča vezana za maraton. .-Kada sam se počela ozbiljnije baviti trčanjem imala sam potporu i pratnju sina Mirze i njegovog prijatelja Amela Durgutovića, s kojima sam istrčala nekoliko polumaratona. S nama je bila i moja prijateljica Nađa. Nakon polumaratona u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, a potom i Goteborgu u Švedskoj, kojega su meni i sinu omogućili gdin Lenard i gđa Bahra, što je fascinantno iskustvo, logičan slijed je bio prvi maraton. Vjetar u leđa dala mi je Zorica Kecman iz Graza, koju sam upoznala prilikom posjeta svojoj kćerki.

azra hgecimovic2

Nakon razgovora o njenim iskustvima i pripremama za ultramaratone, dala mi je korisne savjete i preporuke za moj prvi marathon i evo ga, iza mene je, ponosno ističe Azra. Dodaje kako su dobre pripreme i istrajnost u treninzima uvijek neophodne kao i želja za trčanjem koji su je odveli do Splita. To je, zaključuje, za nju bilo nevjerojatno iskustvo.-Prije Splita u Orašju sam istrčala tri puta po 30 kilometara i shvatila da sam spremna za maraton i jako sam sretna zbog te odluke, priča svoju sportsku avanturu oraška maratonka. Uz dobru kondicijsku pripremu, volju i želju, ali i veliku potporu obitelji i prijatelja, Azra je svoj prvi maraton istrčala bez ikakvih problema i već sada razmišlja o novom projektu.

azra hgecimovic3

Planovi

Azrina je želja trčati u Zagrebu, Zadru, Ljubljani, Beču i u svoju vitrinu spremiti još jednu medalju. Tijekom kondicijskih priprema istrčavala je 10 kilometara za sat i dvije minute što je sjajan rezultat, a potom se vraćala svojim dnevnim, uobičajenim obvezama i poslovima. Oraškom nasipom, koja je idealna za ovaj sport, trči svaki ili svaki drugi dan, do Vidovica i natrag. Usput uživa u glazbi, prirodi, čistom zraku, rijetkim životinjama koje sreće tom rutom i uživa u vremenu koje izdvoji samo za sebe. Benefite koje nosi trčanje za fizičko i duhovno zdravlje, preporuča svima, osobito u ovakvo turbulentno vrijeme, a ljubav prema trčanju voljela bi prenijeti na mlade, kako bi se taj sport popularizirao i na oraškom području jer na odžačkom sa maratoncima Perom Radićem i Davorom Ilićem već je duboko pustio korijenje.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić