22
Tue, Sep
14 New Articles

Nada Koturić
Typography

posavska vecerFilmski festival “Dani hrvatskoga filma u Orašju” donijeli su i ove godine mirnoj Posavini užurbanost svojstvenu velikim kulturnim središtima. Svi hotelski i uopće smještajni kapaciteti već su popunjeni do posljednjeg mjesta pa se sada već popunjavaju i hoteli iz susjedstva u Županji, Brčkom, Vinkovcima...

U svakom slučaju, svi će biti zbrinuti jer, Posavci su poznati po gostoljubivosti pa će i ove godine brojni domovi biti otvoreni za sve koji požele osjetiti dašak oraškog filmskog festivala.

Hercegovačka večer

Uvertira festivalskog druženja donijet će pjesmu Hercegovine, vino, pršut i još puno toga što nudi Hercegovačka večer u Posavini koja će se održati u petak, 6. rujna. -Potaknuti ranijom organizacijom druženja pod imenom ‘Večer Posavine u Hercegovini’ koja se održala u vrijeme Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, a sa željom da se ovo druženje nastavi i postane tradicija, organiziramo večer koja će biti prožeta duhom Hercegovine, njenom kulturom, tradicijom i gastronomijom, poručili su u pozivu za večer predsjednici vlada Hercegovačkoneretvanske županije Denis Lasić i predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić. Večer će biti održana u prelijepom ambijentu “Golden Palast” salona na ŠRC Bazeni Orašje. - Očekuje se dolazak oko 500 uzvanika. Najavljen je i dolazak dva KUD-a iz Hercegovine pa će se oriti ganga posavskom ravnicom. Gastro ponuda će mirisati pršutom i vinom, a uz sve će goditi i pjesma Mate Bulića, kaže nam koordinator ispred Vlade Posavske županije Mato Jozić.

Studenti snimaju drugi film

I dok se u Orašju pripremaju lokacije za održavanje filmske fešte, oraška kinodvorana, ranč uz Savu, skele, čamci, gastrolokacije, Hrvoje Benković je i zlatne dukate ugradio u posebno postolje od abonosa koje čeka glumce Mlikotu i Navojca, stare prijatelje festivala Ive Gregurevića i Orašja, točku na i daju posavski studenti. Potvrđuju kolika je zaljubljenost Posavaca u film pa i nadarenost. Ovih dana, upravo u vrijeme velike filmske užurbanosti kojom živi Orašje desetak posavskih studenata i zaljubljenika u film snimaju, kao pravi filmaši, kadrove svojeg drugog dokumentarnog filma. S prvim filmom “Neugodna tišina” pobrali su ovacije i napunili četiri puta orašku kinodvoranu. S drugim filmom kreću u pohode i na festivalske nagrade.

Nepredvidivi

-Snimamo novi film pod radnim nazivom “Nepredvidivi”. Sve je na novoj razini, profesionalni je kamerman i što je bitno uspjeli smo dobiti za gostujuću ulogu Ivu Gregurevića. Scenarij je napisan spontano, od svih članova Udruge “Studij neovisne produkcije” , od svakog dođe po neka ideja, a kako je talenta napretek, ne sumnjamo u uspjeh, kaže nam Dino Johnn Dabić. Ključna je, kaže, nova karika u ovom filmu Josip Vinkovic, profi za snimanje i montažu te režiju, spremna je i montaža glazbe. Tema je nepredvidljiv splet događaja između meksičke mafije s don Carlosom Carrerom na čelu, s nezrelim mladićima, kriminalcima u pokušaju. Dečki projekt financiraju iz svojih džepova i usklađuju obveze studija i slobodnog vremena.

-Ovoga puta uz nas u filmu su uloge prihvatile i djevojke, a za snimanje uz Josipa je i Katarina Dominković. -U filmu ćemo imati i kameru za snimanje iz zraka te kadrove iz vode, sto je prvo takvo snimanje na našem prostoru, a neće nedostajati ni opasne scene za kaskadere, kaže nam Josip. Goran Roystone Nedić dodaje da su za potrebe snimanja iznajmili i old timer, a Denis Jamaal Mijatović kaže da su kao u pravom filmu morali nabaviti dosta različite opreme, robe, rekvizita za šminkanje. -Po uzoru na Bollywood gdje prave niskobudžetne filmove. Mi imao svoj Balkanowood, mi ne radimo filmove s niskim proračunom, mi radimo filmove bez proračuna, zaključuje Josip.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić