Nada Koturić
Typography

 

Većinu crkava u Bosni i Hercegovini, poslije rata 1992.-1995., ili se moralo rekonstruirati ili čak ponovno graditi. Tako se dogodilo i sa župnom crkvom sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici koju čine naselja: D. Tramošnica, Čardak, Grab, Njivak, Okruglić (dio) i Orlovo Polje. Odmah na početku rata, 1992. župa je okupirana a stanovništvo izbjeglo. Tragediju su doživjeli oni koji su ostali jer čekala ih je smrt, devastiranje svojih mukom stečenih domova, rušenje, a sva pokretna imovina i mehanizacija im je opljačkana.

fra joso

Povratak

-Župa je koncem 1991. godine imala 2.360 katolika i njihov se broj neznatno povećavao sve do početka posljednjeg rata. Povratak započinje tek 2000. godine. S dolaskom prvih povratnika vratio se i župnik, te se odmah započelo s raščišćavanjem ruševina i obnovom. Ubrzo je crkva osposobljena za liturgiju i u nju se uselilo. Danas župa u Donjoj Tramošnici broji 170 vjernika, a veliki je potencijal tramošnička dijaspora gdje je oko 5.000 mještana. Desetak obitelji, najviše iz Švicarske već se vratilo ne čakajući mirovinu, već u rodnom kraju uživaju svoju treću životnu dob, pa čak i mlađi, kaže nam župnik fra Joso Oršolić, pročelnik Vijeća za promicanje svetačkih likova, posebno Sluge Božjega fra Lovre Milanovića, fra Šimuna Filipovića i fra Augustina Augustinovića.fra lovro

Vitraji

Važni jubileji župe obilježavaju se u toj posavskoj župi bez obzira koliko malo ima vjernika. Iznova potvrđuju svoju privrženost crkvi kao središtu ne samo duhovnog već i društvenog života tog područja.- Sada, nakon 20-ak godina, pred nama je proslava Jubileja 50 godina župe, 2023. godine. Tada bi se mogla crkva i posvetiti, pa je potrebno uraditi ono što traže liturgijski propisi: uređenje svetišta s kamenim oltarom, ambonom i svetohraništem ili barem da su od plemenitog materijala. Jedna od stepenica douređenja su i vitraji. Za našu crkvu sv. Ivana Krstitelja, a na prijedlog i angažiranjem fra Nikole Bošnjaka, nacrte za vitraje je uradila akademska umjetnica dr. Ivana Ćavar iz Širokog Brijega. Radionice vitraja iz Zagreba, te Akademija na Širokom Brijegu su ih realizirali, a postavljanje je izveo Staklorad iz Tolise, pojašnjava župnik fra Joso.vitarij

Donatori

U isplati vitraja, pored glavnog donatora fra Nikole Bošnjaka sudjelovali je još 20-tak kumova.-Želim osobito zahvaliti fra Nikoli Bošnjaku na angažiranju i pomoći, kao i svim kumovima i onima koji od srca i radosno pomažu projekt douređenja naše župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici. -Presretan sam što nalazimo snage i u ovim izazovnim vremenima uraditi ovako velika djela. Svi trebamo činiti za mir i dobro. Svatko iz svojeg okruženja. Školska godina je tek počela.

vjernici

Djeca moraju u školu, netko će u crkvu, netko na praksu, na njivu, redoviti posao, ali svi skupa možemo moliti. Neka molitve ide u smjeru da svi imamo dovoljno snage, pameti i mudrosti, da ovo sivilo promijenimo.Želimo li svoju vjeru potvrditi djelima, onda to i pokažimo, poručuje župnik fra Joso Oršolić koji je ove godine obilježio 35. godina župništva.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić