Nada Koturić
Typography

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija jučer (30.09.) zajedno su prerezali vrpcu i time označili otvorenje međudržavnog mosta Svilaj u općini Odžak. Most je sastavni dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora Vc – Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče.

most 902

Svečanom činu bili su nazočni međunarodni uzvanici, te visoki predstavnici dvaju država BiH i RH, uz ostale, ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović, ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković kao i ministri drugih resora dvaju država i visoki uglednici. Važan događaj okupio je visoke političke dužnosnike među kojima su bili dr. Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predsjednik HNS-a, predsjednik Federacije Marinko Čavara, Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kao i predstavnici Županije Posavske predvođeni predsjednicima Skupštine i Vlade ŽP Blažom Župarićem i Đurom Topićem, ministri u Vladi i predstavnici općine Odžak.most 900

-Ovo je poseban trenutak, Most Svilaj povezuje EU i zapadni Balkan. EU je uložila je 25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura, što je toliko značajno za našu zajedničku budućnost’, rekla je Ursula von der Leyen na otvorenju mosta Svilaj.

Premijer Andrej Plenković u svom je govoru podsjetio na povezanost Hrvatske i BiH. -Otvaramo most koji nas spaja, otvaramo još jednu poveznicu između Hrvatske i BiH, ali poveznicu i između BiH i EU. Moramo biti zadovoljni što je ovaj projekt realiziran zajedničkim sredstvima. Iduće godine bit će gotov i most kod Gradiške. Ovime povezujemo i naša gospodarstva, rekao je Plenković.

most 903

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je kako je ovo veoma važan investicijski projekat za obje zemlje. -Pokazali smo da imamo dovoljno znanja, vještina i hrabrosti da zajednički realiziramo ovako važan projekat u kojem je ugrađena ogromna želja za povezivanjem građana BiH i RH s obje strane Save. Dugo smo čekali na izgradnju, ali nikada nismo pomislili da odustanemo. Želja za povezivanjem mnogo je veća od čelika i betona. Ovaj most će biti jedan od najsnažnijih simbola povezanosti država, rekao je Tegeltija.

U izjavi za medije predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić istaknuo je da međudržavni most Svilaj u sklopu koridora Vc ima veliki značaj za građane i gospodarstvo sa obje strane rijeke, te osobito za taj dio Županije Posavske. -Zahvaljujem na naporima svima koji su sudjelovali u tome projektu regionalnog značaja jer će doprinijeti novoj ekonomskoj dimenziji šireg područja, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.most 904

Most Svilaj je dugačak 660, a širok 29 metara, ima po tri vozna traka širine tri i pol metra u oba smjera, zaštitni prometni pojas od pola metra s obje strane, te betonsku monolitnu pješačku stazu širine 0,75 metara. Granični prijelaz Svilaj je na površini od 103.000 m2.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić